Impactul acneei asupra calității vieții
Acneea este o boală extrem de frecventă, afectează cvasimajoritatea adolescenților şi poate să debuteze inclusiv după vârsta de 20 de ani. Miturile false în acnee sunt foarte multe, întârzie prezentarea la medicul dermatolog şi accentuează impactul negativ asupra calității vieții.
11 Ianuarie 2016, 09:08
Domnul dr. Victor Gabriel Clătici, medic primar dermatolog, editor–in-chief&managing editor Romania Journal of Clinical&Experimental Dermatology, prezintă, în cadrul interviului, efectele importante ale acneei asupra calității vieții pacienților, precum și schimbarea modului de a vedea acneea de către bolnavul cu acnee și de către persoanele din jur.
Efectele acneei depăşesc cu mult sfera fizicului și influențează psihicul pe termen lung și câteodată pe întreaga viață. De aici reiese importanța asistenței medicale calificate, asistență acordată cât se poate de repede.
Calitatea vieții sau Quality Of Life (QOL) este un concept recent, care este folosit inclusiv în studiile clinice de evaluare a eficienței medicamentelor. Studiile de specialitate evidențiază faptul că QOL (calitatea vieții) în acnee este similară cu QOL (calitatea vieții) în epilepsie / astm / diabet / artrită (afecțiuni grave) și confirmă faptul că acneea afectează atât fizicul, cât și psihicul.
Impactul acneei este foarte mare, de ce?
Acneea are un impact așa de mare deoarece pielea este cel mai mare organ, primul aspect pe care îl evaluăm când cunoaștem pe cineva și reprezintă un indicator direct al stării de sănătate.
Pe de altă parte, acneea are o frecvență mare, este o boală cu leziuni vizibile, scade încrederea în sine, și este asociată în mod incorect cu pubertatea, lipsa de igienă sau cu un aspect de ,,om suferind,,. Bolnavii cu acnee sunt evaluați în mod greșit ca ,,focare de infecție,, și evitați de către cei din jur (ceea ce agravează izolarea bolnavului cu acnee).
Acneea are efecte multiple asupra self esteem (stima de sine), influențează în sens negativ interacțiunea cu cei din jur (familie / prieteni / cunoștințe / colegi de serviciu etc.), și conduce la depresie și anxietate, fobie socială, izolare, toate acestea asociate cu un important disconfort fizic şi psihic.
Pe de altă parte, acneea are un impact negativ major asupra performanțelor profesionale, ceea ce conduce la rezultate deficitare, lipsă de concentrare și îndeplinire a sarcinilor profesionale.
Prin ce anume este afectată calitatea vieții?
Acneea afectează calitatea vieții pacienților prin mai multe elemente: simptome și sentimente, efecte asupra activităților zilnice și de relaxare, impact asupra relațiilor profesionale / sociale, precum și asupra relațiilor personale.
Simptomele asociate cu acneea sunt reprezentate de durere, prurit, senzația de ,,prezență,, a leziunilor ( ,,le vede și le simte,,), dezvoltarea de cicatrice, precum și erupțiile zilnice sau înroșirea pielii.
Sentimente asociate cu acnee sunt reprezentate de furie și mânie, lipsă de speranță și de noi orizonturi, anxietate și depresie, jenă și tulburări de personalitate, lipsă de încredere și ,,emotivitate exagerată,, etc.
Relațiile personale sunt extrem de afectate, pacienții cu acnee dezvoltă inclusiv dificultăți sexuale ca urmare a sentimentelor de neatractivitate, jenă, stânjeneală. Pe de altă parte, bolnavii cu acnee întâmpină greutăți în a stabili noi relații și se caracterizează prin lipsă de încredere în forțele proprii.
Pacienții cu acnee prezintă frecvent sentimente de stigmatizare și anticiparea respingerii (au convingerea că sunt judecați de cei din jur strict pe baza aspectului fizic). Sentimentele de slăbiciune, sensibilitate exagerată la atitudinea celor din jur, precum și sentimentele de rușine și vinovăție sunt frecvent descrise de către bolnavii cu acnee.
Prezența de leziuni la nivelul feței se asociază cu o stare de nemulțumire internă legată de aspectul pielii, cu îngrijorare legată de posibile cicatrice sau extindere a erupției și cu stres legat de întâlnirea cu persoanele din jur.
Ce trebuie făcut? În primul rând, prezentarea la un consult dermatologic asociată cu schimbarea fundamentală a stilului de viață.
În ce constă schimbarea stilului de viață?
Dr.Victor Gabriel Clătici: Schimbarea stilului de viaţă constă în adoptarea unui anumit regim alimentar (stabilit împreună cu medicul curant dermatolog), utilizarea de preparate dermatocosmetice adaptate tenului acneic, expunerea la soare cu respectarea principiilor de fotoprotecție, interzicerea traumatizării leziunilor (nu este permisă stoarcerea unui coș), precum și respectarea cu strictețe a tratamentului recomandat de către medicul curant.