Încălţămintea nepotrivită afectează coloana
Durerile de spate şi deformările degetelor de la picioare sunt câteva dintre consecinţele purtării unor încălţări incomode. Specialiştii spun că pantofii care nu ne pun sănătatea în pericol sunt comozi, au vârful rotund şi un toc de maximum patru centimetri.
28 Octombrie 2015, 14:53
Patru femei din zece îşi cumpără pantofi incomozi doar pentru a fi în pas cu moda, arată un sondaj realizat de Societatea Britanică de Podologie. Nici bărbaţii nu sunt mai prejos, şi ei alegând să poarte încălţăminte inconfortabilă de dragul modei, arată acelaşi sondaj. Mai exact, datele arată că 17 la sută din cei intervievaţi îşi cumpără o pereche de pantofi pe care o consideră frumoasă, chiar dacă nu este măsura potrivită.
„Consecinţa acestui capriciu se vede în numărul mare de probleme ale picioarelor cauzate de încălţămintea inadecvată”, atrage atenţia dr. Lorraine Jones, membru al Societăţii de Podologie din Marea Britanie.
Dau bătături şi unghii încarnate
Efectele imediate ale încălţămintei prea strâmte sunt bătăturile. Acestea sunt leziuni ale pielii, foarte dureroase, care se pot suprainfecta şi se vindecă greu având în vedere faptul că zonele în care apar sunt predispuse la frecare.
În cazul în care încălţămintea prea mică este purtată frecvent, se poate ajunge la deformări ale unghiilor, care se pot încarna. Mai exact, marginile laterale ale unghiilor cresc în ţesuturile moi din jur. Semnalele de alarmă sunt: durerea, creşterea temperaturii degetului afectat, înroşirea şi umflarea degetului şi puroiul, dacă apare o infecţie a zonei.
Această problemă se rezolvă prin îndepărtarea chirurgicală a bucăţilor de unghie crescută în carne. Apoi, medicul plasează pe unghie dispozitive speciale pentru a o împiedica să crească pe viitor în aceeaşi poziţie. Pentru persoanele care suferă de diabet, apariţia unghiilor încarnate este periculoasă, fiindcă poate duce la ulceraţii şi chiar la o complicaţia a bolii numită „piciorul diabetic”.
Pot apărea monturi
Încălţămintea incomodă, purtată mai ales în perioadele de creştere, comprimă talpa şi degetele şi duce în timp la formarea monturilor, adică la devierea laterală a degetului mare de la picior.