Insuficiența renală: cum să o detectăm la timp?
40 de milioane de europeni suferă de insuficiență renală, unii fără să știe. Cu toate acestea, această boală insidioasă trebuie depistată din timp pentru a fi vindecată. Diabetici, hipertensivi, peste 60... faceți-vă testarea!
27 Februarie 2022, 19:21
Boala de rinichi
Insuficiența renală este o boală comună care afectează trei milioane de francezi. Dar din moment ce boala de rinichi este adesea tacută și de evoluție insidioasă, mulți pacienți nu o știu. Screening-ul pentru insuficiență renală este, prin urmare, singura alternativă pentru a detecta precoce boala renală și pentru a o putea trata eficient. Ca și în cazul majorității bolilor, cu cât tratamentul este început mai devreme, când afecțiunea este la început, cu atât sunt mai mari șansele de recuperare.
Cine sunt persoanele cu risc de insuficiență renală?
Pentru a efectua un screening eficient, pe lângă instrumentele de diagnostic fiabile, avem un atu considerabil: au fost identificați factorii de risc pentru insuficiența renală. Astfel, anumite populații sunt bine cunoscute ca fiind expuse riscului de a dezvolta insuficiență renală. Acestea trebuie verificate mai regulat decât altele.
Este vorba despre diabetici (insulinodependenți sau nu), subiecți cu hipertensiune arterială, vârstnici (peste 60 de ani), rude apropiate ale unei persoane cu boală genetică de rinichi și cei care au primit tratamente medicamentoase potențial toxice pentru rinichi (litiu, anumite imunosupresoare, antiinflamatoare nesteroidiene, anumite analgezice).
Ce sunt testele de diagnostic?
De exemplu, diabeticilor li se recomandă să efectueze o măsurare anuală a creatininei din sânge și a microalbuminemiei. În ceea ce privește hipertensivii, trebuie programată o doză anuală de creatinină sanguină și o căutare a proteinuriei la fiecare 5 ani.
Creatinina din sânge, o substanță produsă de mușchi și eliminată în mod normal de rinichi, crește atunci când funcția rinichilor este afectată. Nivelul creatininei este folosit pentru a calcula ceea ce se numește „clearance-ul creatininei”, care oferă o bună indicație a capacității de filtrare a rinichilor.
Dar, în același timp, un test cu joja de urină (căutarea prezenței albuminei și a sângelui în urină) și măsurarea regulată a tensiunii arteriale pot dezvălui și prezența insuficienței renale.