Lapsusul – un motiv de îngrijorare?
Fiecare dintre noi am avut, la un moment dat, senzația că anumite informații, termeni sau noțiuni uzuale ne-au dispărut din creier, fiind puși în incapacitatea de a le găsi în memorie și de a le reda.
26 Noiembrie 2015, 12:13
Ne stoarcem mintea, căutăm indicii care ne-ar putea scoate din încurcătură, însă informația refuză să ne vină în minte, aducându-ne în pragul îngrijorării. În mod paradoxal, însăși îngrijorarea poate declanșa lapsusurile.
Și totuși, atunci când un lapsus ne pune memoria la grea încercare, trebuie să admitem că sunt momente când „computerul“ nostru de bord dă semne de oboseală.
Specialiștii în domeniu ne liniștesc, susținând că lapsusul nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare.
Din punct de vedere medical, lapsusul este o tulburare temporară a memoriei, manifestată prin incapacitatea acesteia de a reda o informație la un moment dat. Nu este vorba de o informație care a disparut din creier, ci de dificultatea de a o „gasi“ între atâtea altele. Această inabilitate temporară de a ne aminti anumite detalii, poate dura doar câteva clipe sau minute întregi.
Stresul, anxietatea, depresia și privarea de somn sunt cele patru cauze principale ale acestor “ scăpări “ de memorie.
Avem lapsusuri cand suntem obosiți, stresați, deshidratați, când abuzăm de substanțe psihoactive precum cafeaua, tutunul sau alcoolul. Pe de altă parte, lapsusul apare frecvent în stări anxioase și depresive, pentru că tulburarile de concentrare și de atenție, specifice acestor stări, sunt însoțite de tulburări de memorie. Există și unele tulburări fiziologice care provoacă lapsusuri: dereglări ale glandei tiroide, anemie, lipsa acidului folic (vitamina B9), insuficiența circulatorie vertebro-bazilară, care ne pot transforma, în cele mai nepotrivite momente, în persoane uituce.