Masajul terapeutic pentru sportivi (și nu doar pentru ei)
Între masajul terapeutic și cel de relaxare – deși amândouă tipurile sunt binefăcătoare pentru sănătate – există câteva diferențe și, pentru a înțelege mai bine ce este cel dintâi, ne-am adresat dnei Corina Hinkov, specialist în podometrie.
27 Octombrie 2018, 06:16
Ne-am adresat dv în această chestiune și pentru că multe dintre durerile care necesită, ca tratament, un număr oarecare de ședințe de masaj terapeutic pornesc de fapt de la dureri ale picioarelor.
Corina Hinkov – Ale picioarelui și ale spatelui… De fapt, masajul terapeutic este o soluţie alternativă în mai multe probleme de sănătate. Și, ca orice terapie, are indicații și contraindicații. Înainte de a se recomanda această terapie, medicul specialist, podologul sau fizioterapeutul vor avea în vedere care este tipul de afecțiune pe care îl are pacientul și care este scopul, ținta acestei terapii. Masajul terapeutic, în funcție de cum se realizează, poate avea efecte benefice pe termen scurt – și mă gândesc aici la bolnavul aflat în fază acută, pentru care se dorește reducerea inflamaţiei sau a durerii de spate sau de picioare. Dar masajul terapeutic poate fi făcut și pentru o „descărcare” pe termen lung, ca terapie adjuvantă, în asociere cu alte proceduri terapeutice și/sau medicamentoase.
Vezi și Podologia se referă nu doar la picior, ci la întregul sistem articular
Am auzit vorbindu-se tot mai despre despre tratamente specifice sportivilor, care sunt utilizate acum și pentru pacientul „obișnuit”…
Corina Hinkov – Sigur, medicina sportiză și fizioterapia sportivului au dezvoltat o serie de metode specifice, care să poată să (re)aducă mai repede sportivul în arenă. Se dorește recuperarea rapidă a atletului și prevenirea ori tratarea rapidă a unor leziuni – ale mușchiului sau ale ligamentului, dacă vorbim de sistemul musculo-scheletic. Masajul terapeutic sportiv este una dintre aceste metode, care se folosește atât în timpul competițiilor și a antrenamentelor – pentru a preveni, cum spuneam, leziunile -; cât și în tratarea anumitor afecțiuni, complementar altor terapii.
Poate fi utilizat masajul terapeutic sportiv în viața de zi cu zi?
Corina Hinkov – Poate fi utilizat.....................
Citește mai departe despre masajul terapeutic