Meningita bacteriană sau virală: simptome și tratamente
Meningita poate fi virală sau bacteriană. Această din urmă formă poate pune viața în pericol și nu trebuie luată niciodată cu ușurință. Prin urmare, recunoașterea simptomelor meningitei este esențială.
01 Februarie 2022, 06:07
Meningita este o inflamație a meningelor
Indiferent dacă este de origine bacteriană sau virală, meningita corespunde – după cum sugerează și numele – unei infecții a membranelor din jurul creierului și în special a măduvei spinării. Cazurile de meningită bacteriană sunt cele mai puțin frecvente, dar cele mai grave. Ele apar cel mai adesea la copii. Fără tratament urgent, meningita bacteriană este o afecțiune care poate duce rapid la prognosticul vital al pacientului, o comă sau chiar abcese cerebrale. Prin urmare, îngrijirea trebuie făcută în regim de urgență extremă. Cu toate acestea, severitatea acestei afecțiuni va depinde de natura agentului patogen cauzal. De aceea este esențial să cunoaștem simptomele pentru a le putea identifica rapid. Meningita virală este mult mai frecventă și de obicei benignă. Se referă în general la o populație formată din adulți tineri.
Meningita bacteriana sau meningita virala: semne clinice care ar trebui sa te alerteze
Meningita virală și forma bacteriană au adesea aceleași simptome. Manifestările caracteristice sunt dureri de cap foarte intense și dureroase – până la punctul în care pot fi însoțite de vărsături – rigiditate la nivelul gâtului, febră, și sensibilitate extremă la orice sursă de lumină (vorbim de fotofobie). În cazurile de meningită bacteriană, poate apărea purpură. Aceasta corespunde apariției unor mici pete de culoare violet care nu se estompează la presiune. Apariția purpurei este de obicei un semn de gravitate în contextul meningitei meningococice. Aceste pete se extind pe tot corpul. Simptomele sunt de obicei mai ușoare în cazurile de meningită virală. Oricum, dacă observi unele dintre aceste simptome, mergi foarte repede la medic.
Meningita: ce tratamente?
În caz de meningită sau suspiciune de boală, este necesară spitalizarea. Doar o puncție lombară efectuată de medic poate identifica cu certitudine natura meningitei în cauză. În cazul meningitei bacteriene, tratamentul se bazează în esență pe antibioticoterapie. Întreaga problemă a îngrijirii medicale aici este instituirea tratamentului în regim de urgență absolută. Timpul de tratament este esențial. Antibioticele pot fi, de asemenea, combinate cu un tratament simptomatic pentru ameliorarea febrei, a eventualelor convulsii si a deshidratarii. În fine, pentru meningita virală, tratamentul constă în principal în monitorizare sporită, odihnă, precum și lupta împotriva durerii și a febrei cu ajutorul analgezicelor și antipireticelor.