Ministerul Sănătăţii a elaborat primul Program Naţional de dezvoltare a serviciilor de îngrijiri paliative în unităţi sanitare
Ministerul Sănătăţii a elaborat primul Program Naţional de dezvoltare a serviciilor de îngrijiri paliative în unităţi sanitare, ambulatoriu şi la domiciliu şi a înfiinţat, în premieră, 8 centre pilot pentru îngrijiri la domiciliu.
28 Noiembrie 2023, 16:58
Toate acestea fac parte dintr-un proiect cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 - 2020. Proiectul s-a derulat în perioada 2020 - 2023 şi a avut un buget de 25 de milioane de lei. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat că, în cadrul proiectului, au fost instruite 800 de persoane:
Alexandru Rafila: Noi am făcut un pas important, cred eu, împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care este şi ea parte a acestui proiect, în sensul că paturile care fac obiectul îngrijirilor paliative nu mai fac parte din numărul total de paturi, aprobat în România, şi cred că ăsta e un lucru foarte important, pentru că dă posibilitatea multora să dezvolte astfel de proiecte. Avem foarte multe cereri la Ministerul Sănătăţii, la Direcţia de structuri sanitare, inclusiv din partea unor culte religioase care dezvoltă astfel de centre în toată ţara şi sigur că, dincolo de dezvoltarea centrelor, cei care lucrează în aceste centre trebuie să fie pregătiţi şi din punct de vedere profesional, şi din punct vedere psihologic, şi din multe alte puncte de vedere, pentru că pacientul aflat într-o stare critică, terminală de multe ori, are nevoie de o abordare care să îi uşureze suferinţa, nu numai din punct de vedere medical, ci şi din punct de vedere uman.
Realizator: Ministrul Alexandru Rafila a mai adăugat că proiectul ar trebui să fie aplicat de la începutul anului viitor.
RADOR