Mit sau realitate: antibioticele în combinație cu alcoolul, pun în pericol sănătatea?
De cele mai multe ori ezităm să administrăm antibiotice atunci când am consumat alcool, din cauza concepției generale, care susține că această combinație ne poate afecta sănătatea.
31 Ianuarie 2017, 10:35
Specialiștii ne spun care este, de fapt, riscul la care ne expunem procedând în acest fel. Conform acestora, nu există dovezi solide care să confirme că utilizarea antibioticelor împreună cu alcoolul ar avea afecte adverse care să pericliteze starea generală de sănătate.
Problemele reale produse în organism de pe urma acestei combinații apar de la faptul că, atât antibioticele, cât și alcoolul ajung în ficat. Acesta “se chinuie” să descompună în același timp substanţele din antibiotice pentru a lupta cu infecţia și să absoarbă alcoolul, ceea ce produce o suprasolicitare a ficatului. În plus, rinichii vor fi forţaţi de către alcool să elimine mai mult fluid, ceea ce poate duce la deshidratare.
Pe de altă parte, alcoolul produce dilatarea vaselor de sânge, iar acest lucru poate interfera cu eforturile organismului de a ridica temperatura corpului pentru a încetini răspândirea infecţiei.
Trebuie să știți, de asemenea, că există antibiotice care, în combinaţie cu alcoolul, îşi pierd eficacitatea sau formează în organism chiar compuşi toxici, caz în care consumul de alcool este interzis.
În concluzie, consumul de alcool în timpul tratamentului cu antibiotice trebuie evitat. Însă, dacă ați gustat un pahar de vin și sunteți nevoiți să luați antibiotice, nu vă veți pune în real pericol sănătatea, ci vă veți suprasolicita ficatul, care va trebui să "lucreze" mai mult, în procesul de metabolizare.