Modelul alimentar antiinflamator este asociat cu declinul forței de prindere a mâinilor
Scăderea rezistenței mușchilor scheletici este puternic asociată cu inflamația. În timp ce cercetările anterioare au confirmat că dieta poate modula inflamația cronică, se cunosc puține lucruri despre relația dintre un model alimentar antiinflamator și forța musculară.
Articol de Simona Lazăr, 22 Noiembrie 2023, 13:47
Un studiu prospectiv de masă, desfășurat de oamenii de știință chinezi, a fost investigată asocierea dintre un model alimentar antiinflamator și declinul forței de prindere a mâinilor la o populație adultă, la scară largă.
Metode
În timpul unei perioade de urmărire mediană de 3 ani, acest studiu prospectiv de cohortă a fost realizat între 2013 și 2018 și a inclus 2840 de participanți (60,2% bărbați). Aportul alimentar a fost evaluat cu ajutorul unui chestionar validat de frecvență alimentară la momentul inițial, iar forța de strângere a mâinilor a fost măsurată anual cu un dinamometru digital portabil. Scorul potențialului inflamator alimentar a fost calculat folosind numărul de celule albe din sânge și proteina C reactivă hipersensibilă ca markeri inflamatori și a fost determinat prin regresie de rang redus și regresie liniară în trepte. Modelele de regresie liniară multivariabilă au fost utilizate pentru a estima asocierea dintre scorul potențialului inflamator alimentar și modificarea anualizată a forței de prindere a mâinilor și a forței de prindere a mâinilor ajustate în funcție de greutate. strategie de protecție împotriva declinului forței musculare scheletice la femei.
Rezultate
După ajustarea pentru mai mulți factori de confuzie, s-au constatat asocieri semnificative între scorul potențialului inflamator alimentar și modificarea anualizată a forței de prindere a mâinilor și a forței de prindere a mâinilor ajustate în funcție de greutate la femei, cu valori de - 0,8322 kg (interval de încredere [IC] 95% - 1,6405, - 0,0238; P < 0,0408) și, respectiv, - 0,0171 kg/kg (IC 95% - 0,0310, - 0,0032; P < 0,0158). Cu toate acestea, nu au fost observate diferențe semnificative între scorul potențialului inflamator alimentar și modificarea anualizată a forței de prindere a mâinilor și a forței de prindere a mâinilor ajustate în funcție de greutate la bărbați, cu valori de 0,1578 kg (IC 95% - 0,6107, 0,9261; P < 0,6874) și - 0,0014 kg/kg (IC 95% - 0,0115, 0,0088; P < 0,7933), respectiv - 0,0014 kg/kg (IC 95% - 0,0115, 0,0088; P < 0,7933).
Concluzie
Rezultatele sugerează că consumul unui model alimentar antiinflamator ar putea fi o strategie de protecție împotriva declinului forței musculare scheletice la femei.