Nivelul de Omega 3, important în sarcină atât pentru făt, cât și pentru mamă
Atat in perioada de sarcina, cat si dupa nastere femeile au mare nevoie de acizi grasi Omega 3. De asemenea, acestia sunt extrem de importanti pentru viitorul copil. Intr-o exprimare mai plastica, putem spune ca acesti acizi reprezinta „caramizile” din care este „construit” creierul omenesc. Iar acest proces de constructie se bazeaza pe rezervele de Omega 3 ale mamei.
07 Aprilie 2015, 12:37
Cercetatorii considera ca deficienta de Omega 3 pe durata acestei perioade de dezvoltare rapida a fatului poate produce daune ireversibile asupra creierului si sistemului nervos, conducand la disfunctionalitati vizuale si la dezvoltare mentala si psihomotorie intarziata a viitorului copil.
In aceasta perioada, fatul isi primeste necesarul de la mama, prin placenta, ceea ce face ca, in cazul in care aceasta nu isi asigura necesarul de Omega 3, sa fie afectata atat evolutia fatului, cat si sanatatea sa.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, necesarul de acizi grasi nesaturati Omega 3 in timpul sarcinii este de cel putin 2,6 g pe zi.
O alimentatie neadecvata, care nu-i asigura mamei necesarul de Omega 3, poate fi responsabila de degradarea starii sale generale de sanatate, precum si de depresia postnatala.
Insa consecintele cele mai grave le suporta fatul, viitorul copil, care, in cazul carentelor mai severe de Omega 3, poate suferi daune ireversibile asupra creierului si asupra sistemului nervos in ansamblul lui si disfunctionalitati psihomotorii si vizuale. Aceste consecinte au fost evidentiate printr-un ansamblu de analize, care au fost corelate cu caracteristicile amanuntite ale dietei.
Perioada decisiva o reprezinta ultimul semestru de sarcina, in care creierul si retina au cea mai rapida dezvoltare.
De asemenea, s-a demonstrat existenta unei relatii directe intre aportul de acizi grasi esentiali de tip Omega 3 in timpul sarcinii si in timpul alaptarii si dezvoltarea functiilor psihomotorii si a IQ-ului copilului.
Pe masura ce copilul creste, aportul corect al acestor acizi esentiali determina si dezvoltarea capacitatilor de ascultare, de intelegere si de memorare, de imbogatire a vocabularului, precum si stabilizarea dispozitiei si combaterea depresiei.
Pentru femeile insarcinate, viitoarele mamici, o nutritie optima trebuie sa includa cu siguranta ulei de peste islandez, pur, natural, traditional, iar pentru bebelusi uleiul din ficat de cod pentru copii poate deveni unica sursa de vitamina D.
Sursa: Antena Satelor, emisiunea Buna Dimineata Gospodari, prezentare realizata de doamna Corina Tirlea, Director Marketing Lysi Romania.