Noi reguli de acordare a concediului medical introduse de CNAS
Birocraţie stufoasă, neclarităţi în actul medical sau reglementări contradictorii - sunt câteva dintre obiecţiile ridicate de medici în privinţa noilor reguli de acordare a concediului medical, introduse de la 1 august de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
08 August 2021, 20:41
Potrivit noilor reglementări impuse de CNAS, perioadele de concediu medical pentru fiecare episod de boală se vor acorda în cel puţin două etape. Medicul de familie va acorda, în prima etapă, cel mult patru zile de concediu medical, după care va putea prelungi perioada până la o săptămână, pentru fiecare episod de boală. Până acum, medicii de familie puteau să acorde concediu medical direct pentru 10 zile. Preşedinta Colegiului Medicilor din judeţul Bacău, Marinela Căliman, i-a declarat corespondentului RRA, Gabriel Pop că noile reglementări impuse de Casa Naţionala de Asigurări de Sănătate conţin o serie de neclarităţi care vor încurca atât pacientul, cât şi medicul.
Marinela Căliman: „Nu este foarte clar dacă acordarea a celor patru zile, prima dată de concediu medical se aplică şi la urgenţile medico-chirurgicale sau nu. Şi, de asemenea există o serie de reglementări care se bat cap în cap. Nu ştiu acum exact pe de reost articolele, dar în legea precedentă, pe care acest ordin o modifică, spune că concediul medical trebuie acordat de medicul care consultă pacientul. În modificările legislative intervenite apare undeva un aliniat, un articol, în care spune că medicul de familie poate sau trebuie să completeze concediul medical pacientului consultat în serviciul de urgenţă al spitalului sau ieşit din spital la indicaţia medicului din spital pe scrisoare medicală. Şi, de asemenea, aceste acte normative nu menţionează ce facem cu pacientul când în a şaptea zi pacientul nu s-a recuperat şi nu şi-a recăpătat capacitatea de muncă.”
RADOR
Foto: Pixabay