Noua tulpină Omicron a fost detectată în 57 de ţări
Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că tulpina Omicron a fost detectată în 57 de ţări şi este probabil ca numărul pacienţilor care vor avea nevoie de spitalizare să crească, pe măsură ce aceasta se extinde.
08 Decembrie 2021, 10:56
OMS a comunicat, în raportul său epidemiologic săptămânal, că sunt necesare mai multe informaţii pentru a evalua severitatea bolii cauzate de tulpina Omicron şi dacă mutaţiile ar putea reduce protecţia oferită de vaccin.
"Chiar dacă severitatea este egală sau chiar mai mică decât în cazul tulpinii Delta, ne aşteptăm ca numărul spitalizărilor să crească dacă mai multe persoane sunt infectate şi că va exista o diferenţă de timp între creşterea incidenţei cazurilor şi cea a deceselor", a transmis organizaţia.
Pe 26 noiembrie, OMS a declarat "îngrijorătoare" tulpina Omicron, care a fost detectată prima dată în sudul Africii.
Aceasta este a cincea tulpină SARS-CoV-2 care primeşte o astfel de etichetare. Numărul de cazuri COVID-19 declarate în Africa de Sud s-a dublat în săptămâna de până pe 5 decembrie, ajungând la mai mult de 62.000 şi în Eswatini, Zimbabwe, Mozambic, Namibia şi Lesotho s-a înregistrat o creştere "foarte mare" a numărului de cazuri.
Răspândirea tulpinii Omicron, împreună cu accelerarea testării şi o rată mică a vaccinării, ar putea juca un rol important, a adăugat Organizaţia.
Referindu-se la riscurile de reinfectare, OMS a comunicat: "Analizele preliminare sugerează că mutaţiile prezente în tulpina Omicron ar putea reduce neutralizarea activităţii anticorpilor care rezultă în reducerea protecţiei obţinute pe cale naturală."
"Sunt necesare mai multe informaţii pentru a evalua dacă mutaţiile prezente în Omicron ar putea duce la reducerea protecţiei obţinute prin vaccinare, incluziv prin utilizarea dozelor suplimentare de vaccin", a declarat organizaţia. Liderul unui laborator de cercetare din Institutul de Cercetare Africa, din Africa de Sud, a declarat marţi că tulpina Omicron poate să eludeze parţial protecţia obţinută prin administrarea a două doze de vaccin produs de Pfizer Inc şi BioNTech, raportând rezultatele unui mic studiu, noteaza Rador.
Foto: pixabay