Nutriția și prevenirea cancerului
Dacă rolul anumitor factori de risc în apariția cancerelor este încă obiect de cercetare, știm care sunt acțiunile care ar preveni 40% dintre cancere.
29 Decembrie 2022, 20:20
A înțelege mai bine ponderea fiecăruia dintre factori înseamnă a putea acționa eficient prin stabilirea priorităților!
16 până la 20% dintre cancere se datorează factorilor de risc nutrițional. În primul rând cu consumul de alcool (al doilea factor de risc după tutun), apoi cu dieta, starea de greutate (status legat de înălțime și greutate), activitatea fizică. În Franța, peste 70.000 de cazuri pe an ar putea fi prevenite în acest fel, respectând recomandările nutriționale.
Dintre localizările cancerelor legate de factori nutriționali, cele mai frecvente sunt colon-rectul și sânul. Cancerul de sân este localizarea cancerului cel mai frecvent asociată cu consumul de alcool în Franța.
Nicio mâncare nu oferă protecție, darămite o posibilitate de vindecare. Pe de altă parte, mai mulți factori nutriționali sunt asociați cu creșterea sau scăderea riscului de apariție a anumitor tipuri de cancer și fac obiectul recomandărilor.