Oboseala cronică, o maladie biologică, nu psihologică
Oboseala cronică este o maladie biologică şi nu psihologică cum s-a crezut până acum, putând fi identificată prin markeri ai sângelui, conform unui studiu publicat în revista Science Advances.
10 August 2015, 09:17
Fără cauze şi tratament cunoscute până în prezent, sindromul oboselii cronice cunoscut sub numele de encefalomielită a pus probleme oamenilor de ştiinţă. Aceasta poate provoca oboseală extremă, dureri de cap, dificultăţi de concentrare şi dureri musculare.
Pacienţii bolnavi au avut un nivel ridicat al citokinelor, mai ales al acelora denumite interferon gamma, care sunt direct legate de oboseală şi slăbirea imunităţii în faţa infecţiilor virale.
Un număr ridicat al nivelului de citokine din sistemul imunitar a fost găsit la oameni încă din perioada de început a bolii. În cadrul cercetării au fost luate probe de sânge de la aproape 300 de persoane care suferă de encefalomielită şi 350 de persoane sănătoase, potrivit autorilor acestui studiu de la Mailman School of Public Health din cadrul Universităţii Columbia (SUA).