Pecinginea și scabia, infecții transmise prin contact
Toate mamiferele domestice - câini, pisici, dar și rozătoare (iepuri, cobai etc.) - pot transmite scabia și pecinginea prin contact.
30 Iunie 2021, 05:26
Pecinginea este o infecție a pielii cauzată de ciuperci microscopice din grupul dermatofitelor. Căderea părului se observă la animalele cu pecingine. Aceste zone se extind treptat. De asemenea, pot avea cruste, mătreață localizată, cosuri sau leziuni ale pielii.
Pecinginea care sunt simptomele?
La om, pecinginea este o boală a scalpului și a părului. Afectând în principal copiii sub 12 ani, provoacă mâncărimi roșii. În zonele afectate, părul este foarte scurt și fragil la rădăcină. Forma infecției numită kerion se manifestă prin leziuni de relief foarte inflamatorii. Localizată pe scalp și barbă, această boală duce la căderea părului și la formarea de cruste pe piele. De asemenea, pot exista pustule de puroi în aceste zone. Atât animalele, cât și oamenii trebuie tratați cu tratament local, cu diferite creme și unguente și cu medicamente antifungice orale.
Scabia: care sunt semnele?
Câinii de companie pot fi infestați și ei de acarianul care transmite râia (sau scabia). La câinii de companie, această formă este mai puțin gravă și mai puțin contagioasă decât scabia umană. Persoanele cu această boală de piele au mâncărimi intense. Se pot observa și papule roșiatice.
Trebuie știut că nu de la câinele de companie ia omul boala. Acarianul responsabil de scabia de câine nu se poate reproduce la om, astfel încât boala dispare destul de repede dacă animalul este tratat. În schimb, rozătoarele, ca și alte animale (cum sunt caprele ori unele animale sălbatice) pot să transmită la om o formă foarte rea de râie, mult mai greu de tratat. Se recomandă să deratizați locuința și zona, în cazul în care constatați că ați luat boala, astfel încât să nu existe o recidivă, după vindecare.
Simona Lazăr
Foto: Pixabay