Potasiu - bun pentru inima ta!
Consumul mai puțin de sare și mai mult potasiu poate reduce riscul de boli de inimă, potrivit unui nou studiu. Dar care alimente conțin cel mai mult?
Articol de Simona Lazăr, 13 Decembrie 2024, 15:17
Boli de inima: o dieta bogata in potasiu reduce riscurilePotasiul este un mineral esențial pentru buna funcționare a organismului, inclusiv a celulelor, nervilor și mușchilor. Permite, de fapt, transmiterea mesajelor nervoase și contracția musculară și ajută la menținerea unui ritm cardiac normal.
O nouă lucrare, condusă de oamenii de știință de la Harvard T. H. Chan School of Public Health, confirmă rolul său cheie în menținerea sănătății inimii. După ce au studiat evidențele a peste 10.000 de adulți, cercetătorii spun că limitarea de sodiu (sare) și creșterea aportului de potasiu prin alimente reprezintă o modalitate de a reduce semnificativ riscul de boli de inimă. Găsiți alimentele cele mai bogate în potasiu în prezentarea noastră.
Probleme cardiace: mai puțin sodiu și mai mult potasiu la masăSe știe că cantitățile mari de sodiu, una dintre componentele sării de masă, promovează riscul de boli cardiovasculare prin creșterea tensiunii arteriale. Potasiul are efectul opus. Ajută la relaxarea vaselor de sânge și la creșterea excreției de sodiu în timp ce scade tensiunea arterială.
După ce a analizat 571 de accidente vasculare cerebrale, atacuri de cord și alte „evenimente” cardiace din cohorta de 10.000 de pacienți, echipa a concluzionat că un aport semnificativ de sare (între 2.000 și peste 6.000 mg în funcție de persoană) a fost asociat semnificativ cu un risc cardiac mai mare. De asemenea, a arătat că pentru fiecare creștere zilnică de 1000 mg de sodiu, riscul de boli de inimă crește cu 18%.
În schimb, pentru fiecare creștere zilnică de 1000 mg a potasiului, riscul a fost redus cu 18%.
Prin urmare, un raport mai mare de sodiu-potasiu a fost asociat semnificativ cu un risc crescut de probleme cardiace.
„Acest studiu evidențiază importanța utilizării unui biomarker de încredere pentru a măsura aportul obișnuit de sodiu și pentru a evalua relația acestuia cu riscul cardiovascular”, a spus Frank Hu, profesor de nutriție și epidemiologie și director al departamentului de nutriție de la Harvard Chan School. „Rezultatele oferă un sprijin suplimentar pentru strategiile de sănătate publică, inclusiv reglementări, etichetarea alimentelor și promovarea unor diete sănătoase pentru a reduce aportul de sodiu și a crește aportul de potasiu”, a concluzionat principalul autor al articolului din revista științifică New England Journal of Medicine.