Rabia (sau turbarea) ucide 59.000 de persoane în fiecare an
Potrivit OMS, rabia (cunoscută și sub numele de: turbare) este responsabilă pentru aproximativ 59.000 de decese în fiecare an, la nivel mondial. Ce trebuie să știi, ca să nu te numeri printre cei contagiați?
30 Iunie 2021, 08:37
Animalele domestice sunt în principal expuse riscului de a fi infectate în timpul unui sejur într-o țară străină, în care boala este încă prezentă (Africa, Asia, Europa Centrală etc.). Din 1970, mai mult de 10.000 de persoane au murit de rabie în Europa. Și, din păcate, mai mult de 10% dintre aceștia au fost copii. Cel mai recent caz este al unui copil de naționalitate franceză, care a contractat boala în timpul unui sejur prelungit în Sri Lanka.
Rabia sau turbarea: care sunt simptomele?
Rabia este cauzată de un virus din genul Lyssavirus. Este prezent în saliva animalului infectat și se transmite astfel oamenilor prin mușcătură. Timpul de incubație poate fi de până la 45 de zile. Virusul infectează sistemul nervos și perturbă funcționarea neuronilor, în special a celor care reglează activitatea cardiacă sau respiratorie.
Simptomele sunt vizibile și presupun:
- o schimbare a comportamentului (agresivitate, anxietate, agitație, confuzie etc.);
- dificultăți la înghițire;
- iar în unele cazuri, chiar paralizie.
În faza terminală, pacientul poate dezvolta și hidrofobie (frică de apă). Rezultatul bolii, odată declarată infectarea, este, din păcate, în multe dintre cazuri, fatal.
Soluția este ca imediat ce ați fost mușcat de un animal turbat sau ați intrat în contact cu saliva acestuia, să vă prezentați la medic și să cereți să primiți o injecție anti-turbare.
Simona Lazăr
Foto: Pixabay