Recuperarea după o traumă psihică
Teoretic, trauma este definită ca fiind o amenințare sau o vătămare gravă în urma unui incident, a unui dezastru, a abuzului sau a unei boli care pune viața în pericol.
06 Noiembrie 2015, 07:31
Exceptand leziunile corporale, se produce un soc emotional violent, ce poate modifica intreaga perceptie asupra prezentului sau a viitorului. Cuvantul provine din limba greaca si desemneaza literalmente o rana.
Aceasta rana nu se defineste neaparat prin evenimentul in urma caruia a survenit, ci prin schimbarile, impactul psihologic si efectele ce apar ulterior.
Exista momente in viata cand toate convingerile de baza, toate parerile ce erau la un moment dat fundamentale devin vagi si confuze.
Incepem sa ne punem intrebari cu privire la modul in care functioneaza societatea, lumea din jur; ce loc ocupam noi in aceasta lume, ce fel de persoane suntem; cum putem schimba viata pe care o avem si ce viitor ne asteapta.
Nu este o rana fizica, ci una indusa de ceea ce vedem sau am vazut.
Traumele psihice sunt percepute in mod diferit de catre fiecare. Pentru unele persoane, apar in urma unui divort, pentru altii apar in momentul unui diagnostic grav sau cand se produce o catastrofa, indiferent de cum definim aceasta catastrofa.
Pentru cativa, despartirea este o alinare, cancerul devine o provocare sau razboiul se transforma intr-o misiune. Totusi, pentru majoritatea, evenimentele sunt traumatizante si nu exista nicio masura universala de a estima durerea resimtita.
Nu suntem invincibili si nu suntem rezistenti la socuri puternice, iar traumele pot aparea oricand, oricat de precauti am fi cu noi insine sau cu cei din jur.