Regimul alimentar al diabeticului
Regimul alimentar al diabeticului este extrem de important si va va ajuta să va controlati glicemia. O dieta a bolnavului de diabet zaharat înseamnă pur și simplu consumarea celor mai sănătoase alimente în cantități moderate și respectarea orelor de masă regulate.
27 Aprilie 2017, 11:46
Regimul alimentar este esențial în tratamentul diabetului, fiind cel mai bun mijloc de echilibrare a bolii. El ajută la ţinerea sub control a glicemiei și la evitarea complicațiilor diabetului.
Doamna dr. Livia Florentina Firan, medic primar diabet, nutriție, boli metabolice în cadrul Centrului Medical de Diagnostic și Tratament Ambulator și Medicină Preventivă (CMDTAMP) București, ne oferă, în cele ce urmează, informaţii utile privind regulile de bază ce trebuie respectate în regimul pentru diabet.
Care este regimul pe care trebuie să-l urmeze o persoana diagnosticată cu diabet?
Regimul diabeticului este cel mai precis sau exact regim, pentru că fiecare pacient care intră în contact cu medicul diabetolog trebuie să înțeleagă, de la bun început, că va trebui să-și uite obiceiurile alimentare pe care le-a avut până când a intrat în cabinet.
Începând din următoarea zi va respecta un orar de mese, la ore fixe. Trebuie să-și cântărească toate cantitățile de mâncare obligatorii – și mă refer la fructe, lactate, pâine, făinoase și cartofi. Deci sunt niște categorii alimentare la care un diabetic are acces, dar nu are voie să depășească anumite cantități, și trebuie să le combine corect.
Este obligat să manânce trei mese principale și două gustări. Ca gustare noi indicăm câte un fruct, pentru că avem nevoie de proteine animale, dar și de cele vegetale.
Și atunci, obligatoriu, mâncăm puțin, des și avem 5 mese. Când pacientul este dependent de insulină, aici mai trebuie să adăugăm încă o gustare în plus, deci va avea trei mese principale și trei gustări. Aşadar, în funcție de tipul de diabet așa vor fi aranjate și mesele.
În funcție de individ, de activitatea fizică, de activitatea de zi cu zi, noi trebuie să ne adaptăm cu mesele și cu regimul de viață strict la pacient. Adică, dacă un pacient lucrează noaptea, chiar dacă face insulină, va trebui să mă adaptez și schimbăm puțin mesele.
Va putea să consume și în timpul nopții, dacă se impune. Există diverse categorii de pacienți, în funcție de efortul fizic pe care îl fac. Una este dieta unui muncitor care lucrează foarte mult, alta este a unui intelectual, a unui elev, a unui student – diferă în funcție de activitatea prestată pe 24 de ore.
În plus, fiecare activitate fizică, inclusiv mersul pe jos, la un diabetic este un efort și atunci glicemiile scad. Noi trebuie să învățăm pacientul să se adapteze atât la efortul fizic, cât și la programul zilnic pe care îl are. Prin urmare, noi nu tratăm boala, tratăm individul.