Reîncălziți orezul? Faceți o mare greșeală
Poate de multe ori nu reușim să mâncăm întreaga cantitate de alimente pe care o pregătim și logic o reincalzim pentru masa de prânz sau cină, dar specialiștii susțin că trebuie să fim atenți cu unele alimente.
28 Octombrie 2015, 04:26
Medicii avertizeaza ca orezul reincalzit poate provoca intoxicatii grave alimentare! Nu reincalzirea este cauza problemei, dar modul in care orezul a fost depozitat inainte de a face asta.
Orezul nefiert poate contine spori de Bacillus cereus – o bacterie care poate provoca intoxicatii alimentare. Cand orezul este fiert, sporii pot supravietui. In cazul in care orezul a fost lasat sa stea la temperatura camerei, sporii pot creste in bacterii.
Aceste bacterii se multiplica si incep sa produca toxine care provoaca varsaturi sau diaree. Cu cat orezul fiert sta mai mult la temperatura camerei, cu atat mai probabil acele bacterii si toxinele din el, il pot face mai periculos.
Cum se gateste in conditii de siguranta orezul:
1. Cel mai bine este sa serviti orezul imediat dupa ce a fost pregatit.
2. Daca acest lucru nu este posibil, orezul se raceste rece cat mai repede posibil (in decurs de o ora).
3. Tineti orezul in frigider nu mai mult de 24 de ore!
4. Cand reincalziti orez, verificati intotdeauna daca tot potul este fierbinte.
5. Nu supraincalziti orez de mai multe ori.