Risc crescut de diabet, după 45 de ani
Ce categorii de prsoane prezintă risc crescut de diabet, care sunt simptomele bolii și cum o putem preveni și/sau ține sub control ori trata – acestea sunt doar câteva dintre temele dialogului cu dna prof. univ. dr. Maria Moța, reputat diabetolog român.
14 Decembrie 2018, 14:06
Dacă în trecut nu se putea vorbi de procente atât de mari de pacienți cu diabet și prediabet iată că statisticile ultimilor ani sunt mai mult decât îngrijorătoare: 11,6 % dintre români au o formă de diabet și 16,5% dintre ei au prediabet. Deci mai mult de un sfert din populația României se află în această zonă de risc mediu sau maxim. Totuși, în ciuda mediatizării tot mai puternice a acestei stări de lucruri, românul încă nu face corect distincția între diabetul zaharat de tip 1, cel de tip 2 și prediabet. Care sunt caracteristicile fiecărei afecțiuni și la ce semne trebuie să fim atenți, chiar dinainte de a ajunge la medic?
Castravetele amar – recomandat diabeticilor
Prof. univ. dr. Maria Moța – Simptomele caracteristice diabetului sunt: sete intensă și polidipsie, adică pacientul consumă zi și noapte lichide, putând să depășească chiar 10 litri pe zi; urinat mult și des, foame excesivă, cu consum crescut de alimente, cu preferință către dulciuri; cu toate acestea, majoritatea pacienților scad în greutate masiv, mai ales pacienții cu diabet de tip 1, care pot slăbi zeci de kilograme în zile-săptămâni. Pacienții cu diabet de tip 2 pot inițial să crească în greutate, dar majoritatea slăbesc zeci de kilograme, de-a lungul timpului. Alte acuze: vedere încețoșată, crampe musculare etc. Diabetul insulinodependent se diagnostichează, ................