Românii au auzit de Boala Parkinson, dar nu-i cunosc simptomele
9 din 10 români au auzit de Boala Parkinson şi 8 din 10 au identificat tremorul ca simptom al acestei afecţiuni. Doar o mică parte recunoaşte cu uşurintă alte simptome.
14 Iulie 2018, 12:14
Doar 30% dintre români se implică activ în deciziile legate de sănătate pe care le iau membrii seniori ai familiei. 7 din 10 români nu au fost niciodată la un consult neurologic. Medicul de familie rămâne principala sursă la care ne raportăm în cazul unor probleme de sănătate.
Boala Parkinson, cea de-a doua afecţiune neurologică degenerativă ca frecvenţă din ţara noastră, are un impact major asupra calităţii vieţii pacienţilor şi a familiilor acestora. Este motivul pentru care Asociaţia de Luptă Împotriva Bolii Parkinson continuă acţiunile de educare şi conştientizare prin lansarea campaniei „Boala Parkinson îţi dă lumea peste cap”, ce are ca obiectiv creşterea gradului de informare, la nivel naţional, cu privire la Boala Parkinson, precum şi educarea şi sensibilizarea publicului larg privind povara pe care această afecţiune o reprezintă pentru persoanele suferinde şi pentru familiile acestora.
În cadrul campaniei, Asociaţia de Luptă Împotriva Bolii Parkinson a realizat un studiu care a avut ca obiectiv înţelegerea nivelului de informare pe care publicul român îl are referitor la Boala Parkinson şi a atitudinii faţă de persoanele care suferă de această afecţiune.
Citește și Boala Parkinson, afecțiune ce apare la vârste tot mai tinere și nu poate fi prevenită
Conform studiului, intitulat „Aţi auzit de Boala Parkinson?”, realizat online pe un eşantion reprezentantiv populaţiei utilizatorilor de Internet din România din mediul urban, doar 5 din 10 respondenţi au încadrat afecţiunile neurologice pe lista bolilor care afectează populaţia în vârstă, pe locul 4 după afecţiuni cardiovasculare, reumatism şi afecţiuni oculare.
În ceea ce priveşte notorietatea Bolii Parkinson, studiul a arătat că românii sunt familiarizaţi cu ceea ce înseamnă această afecţiune, 90% dintre respondenţi declarând că au auzit despre Boala Parkinson, iar 69% au încadrat corect Boala Parkinson în categoria afecţiunilor neurologice. Mai bine de jumătate dintre respondenţi au ştiut faptul că cele mai multe cazuri sunt diagnosticate în intervalul de vârstă 51-70 de ani. În privinţa cauzelor, 45% dintre respondenţi au identificat factorul genetic, în timp ce 35% au spus că nu se cunoc cauzele exacte, iar 30% consideră că Boala Parkinson este o consecinţă a procesului natural de îmbătrânire. (...)
„Severitatea Bolii Parkinson, modul în care aceasta avansează şi impactul asupra vieţii pacientului variază de la caz la caz. Deşi tremorul este cel mai cunoscut simptom, nu toţi pacienţii îl prezintă. Modelul clasic actual de evoluţie a Bolii Parkinson dobândite (doar 5-10 % din cazuri fiind genetice sau moştenite) prevede o evoluţie lungă, insidioasă, cu manifestări non-motorii ale bolii, nespecifice însă, precum tulburări de miros, constipaţie şi tulburări ale somnului, prezente cu până la 20 de ani anterior diagnosticului. (..) Ca urmare a diversităţii simptomelor prezente, îngrijirea pacienţilor cu Boala Parkinson presupune un management complex, cu o echipă formată din mai mulţi specialişti (medic de familie, medic neurolog, medic psihiatru, kinetoterapeut, psiholog, gastroenterolog, neurochirurg etc.)” a declarat dr. Mihai Vasile, medic primar neurolog.
....................
Află care sunt simptomele după care recunoști Boala Parkinson și ce măsuri trebuie să iei imediat.