Sânge în scaun: care sunt cauzele posibile?
Prezența sângelui în scaun trebuie să vă determine să solicitați sfatul medicului. Deși cauza este adesea benignă (hemoroizi, constipație), ea poate fi și semnul unei boli, uneori grave. Și atenție, cantitatea de sânge din scaun nu este neapărat un semn de gravitate (cancer colorectal).
Articol de Simona Lazăr, 16 Martie 2025, 21:13
Ce afecțiuni pot provoca sânge în scaun?
Hemoroizi
Hemoroizii sunt vene dilatate în regiunea anală care pot sângera și pot fi dureroase.
Hemoroizii sunt una dintre cele mai frecvente cauze ale prezenței sângelui în scaun. Deși sunt benigne, medicul dumneavoastră va putea să vă liniștească și să instituie un tratament.
Constipația
O altă cauză foarte frecventă și benignă a sângerării anale, constipația duce la fisuri anale, un fel de ruptură a mucoasei care sângerează.
Rectită
Aceasta este o inflamație a mucoasei rectale care poate duce la apariția sângelui în scaune și are o varietate de cauze: infecțioase, parazitare, abuz de supozitoare, radioterapie etc.
Bolile inflamatorii intestinale
Boala Crohn și colita ulcerativă se manifestă prin prezența sângelui în scaun.
Aceste boli inflamatorii intestinale, care sunt adesea însoțite de diaree și dureri abdominale, necesită tratament pe termen lung și monitorizare medicală.
Ulcere peptice
Ulcerele stomacului sau ale duodenului provoacă sângerări care pot fi detectate în scaun.
Medicul va prescrie medicamente pentru a preveni secreția de acid gastric.
Erodarea unui diverticul colonic
Diverticulele sunt mici hernii care se dezvoltă de-a lungul peretelui exterior al colonului.
Eroziunea lor este însoțită de sângerări.
Deși benigne, diverticulele necesită un consult pentru confirmarea diagnosticului.
În cazul unei recidive, rezecția chirurgicală va îndepărta partea de intestin care conține diverticulul.
Eroziunea gastrică
Cauzate cel mai adesea de medicamente (aspirină, antiinflamatoare), eroziunile gastrice necesită adaptarea medicamentului în cauză.
Varice esofagiene
Varicele esofagiene sunt dilatații ale venelor din mucoasa esofagului.
Acestea nu prezintă simptome, cu excepția cazului în care se rup (determinând apariția sângelui) în cazul unei creșteri a presiunii sângelui în sistemul portal.
Sânge în scaun și cancer colorectal
Cancerul colorectal determină, de asemenea, prezența sângelui în scaun, dar, de obicei, în cantități nedetectabile cu ochiul liber.
Doar un test specific îl poate detecta. Acesta este testul imunologic (un nou test care înlocuiește testul Haemoccult), care detectează urme de sânge în scaun și este recomandat ca parte a screeningului organizat pentru acest tip de cancer de colon. Acesta este oferit la fiecare doi ani începând cu vârsta de 50 de ani.
De asemenea, este recomandabil să începeți testul mai devreme dacă există antecedente familiale de cancer de colon sau de anumite boli (colită ulcerativă, polipoză adenomatoasă familială).
Când trebuie să solicitați sfatul medicului?
În mod sistematic... Chiar dacă majoritatea afecțiunilor care cauzează sânge în scaun sunt benigne, este indicat să consultați medicul pentru a confirma diagnosticul și a evita să ratați o boală mai gravă...