Secretul unui somn odihnitor la adolescenți!
O lenjerie de pat nouă prelungește, în cazul adolescenților, cu peste 20 de minute durata de somn profund și reduce timpul de adormire cu șapte minute, ceea ce contribuie la imbunătățirea stării de spirit și a capacităților de invățare.
19 Octombrie 2015, 08:26
"Mulţi tineri vin la noi pentru tulburări de somn", spune François Duforez, autorul principal al acestui studiu, medic la Centrul de Cercetare a Somnului 'Hotel-Dieu' din Paris. "Am abordat acest subiect ca pe o adevărată problemă de sănătate publică, care nu exista în urmă cu 10 de ani, pentru a vedea ce anume, în mediul tinerilor, ar putea perturba somnul şi, dimpotrivă, ce anume l-ar putea optimiza", a explicat specialistul.
Cercetătorii au ales 15 de tineri cu vârsta medie de 16 ani şi fără tulburări de somn sau patologie asociată.
Au înregistrat apoi somnul voluntarilor în patul lor de acasă în condiţiile ambientale obişnuite, apoi cu o lenjerie de pat nouă. Cu ajutorul unor electrozi ataşaţi la cap, la marginea ochilor şi pe picioare, medicii au putut să măsoare structura somnului lent/profund şi ritmul şi calitatea somnului, prin analizarea mişcărilor oculare, precum şi prin numărul de micro-treziri sau fragmentarea somnului, înainte de a strŕnge şi analiza aceste date.
Rezultatele lor arată că timpul de adormire a fost mai rapid într-o lenjerie de pat nouă decât în cea veche: de la 19,2 a scăzut la 11,8 minute. Creşterea timpului petrecut în pat a fost de +25,7 minute, adică 21 de minute de somn în plus. Mai presus de toate, timpul de somn lent profund a crescut de la 21,3% în cazul lenjeriei de pat obişnuite la 24,3% când a fost folosită o lenjerie de pat nouă, adică aproape 20 de minute de somn în plus în fiecare noapte.
"Somnul lent profund este recuperator din punct de vedere fiziologic, metabolic şi este, de asemenea, un somn de restructurare", potrivit dr Duforez. "Ştim că el joacă astăzi un rol-cheie în consolidarea memoriei şi învăţare, mai ales pentru şcolari".
De asemenea, un somn mai lung şi mai odihnitor ar îmbunătăţi şi starea de spirit prin reducerea riscului de anxietate, sugerează acest studiu.
"Adesea nu se acordă importanţă paturilor în care dorm adolescenţii", spune dr Duforez, adăugând că adolescenţii au declarat că dorm mai bine într-un pat mare. Cu toate acestea, 60% din adolescenţi spun că dorm într-un pat pe care nu ei l-au ales. 12% dorm pe o saltea plasată direct pe podea sau pe o canapea extensibilă.