Sfatul medicului. Ce este frisonul și ce afecțiuni ascunde
Frisonul este definit ca o tremuratură inegală și neregulată, însoțită de senzație de frig, ce se extinde cuprinzând întregul corp. Dr. Iuliana Avădanei, medic de medicină generală cu competențe în homeopatie, explică ce se întâmplă în organism atunci când avem frisoane.
16 Februarie 2016, 08:45
Temperatura corpului se menține constantă datorită echilibrului dintre termogeneză și termoliză. Menținerea echilibrului este asigurată de funcționarea centrilor termoreglatori, situați în hipotalamus.
În producerea de căldură – termogeneză – intervin procesele biochimice, căldura fiind rezultatul proceselor de oxidare din organism, mai ales prin activitatea musculară și glandulară. În pierderea de căldură – termoliza – intervin mecanisme fizice, căldura pierzându-se prin piele, plămâni, rinichi.
În timpul frisonului cresc combustiile și termogeneza. La aceste fenomene asociate se adaugă vasoconstricție cutanată și paloare prin care organismul se opune pierderii mari de căldură.
Se descriu semiologic:
- frisonul febril;
- frisonul psihic – provocat de frică;
- frisonul reflex – dat de acțiunea bruscă a frigului asupra pielii;
- frisonul prin răcirea centrilor;
- frisonetele sau senzația de frig, prezente în infecții, în timpul menopauzei.
Care sunt cele mai frecvente cauze de frison?
Cele mai des întâlnite cauze de frison includ: expunerea la frig, infecții virale și bacteriene (gripa, răceala, pneumonia, gastroenterita, meningita, mononucleoza infecțioasă, infecții streptococice, infecții ale tractului urinar, septicemie, malarie, tuberculoză), menopauza, reacții la medicamente (antibiotice, medicamente pentru tratamentul convulsiilor), boli autoimune (lupus eritematos sistemic), stresul, malnutriția, hipotiroidismul, diabetul zaharat, sistemul imunitar scăzut la bolnavii care au SIDA sau cancer.
În urma căror investigații se stabilește diagnosticul?
Diagnosticul este stabilit în urma examenului fizic, în funcție de starea generală de sănătate a pacientului. În cazuri excepționale sunt necesare și investigații suplimentare.
Cum se tratează frisonul?
Tratamentul clasic se impune în cazul stabilirii cauzei, în primul rând asigurând confort fizic și psihic pacientului.
Tratamentul homeopat cuprinde remedii de teren sau de sensibilitate:
frison cu febra care se ridică brusc: Aconitum, Gelsemium;
frison în timpul febrei cu dorința de dezvelire: Rhus Toxicodendron;
frison fără febra sau cu febră moderată: Nux Vomica;
frison la nivelul pielii: Mercurius solubilis;
frison la sfârșitul după-amiezii: Lycopodium.