Tehnici moderne de anestezie în stomatologie
Unul dintre aspectele care ne îngrijorează atunci când trebuie să mergem la dentist este anestezia. Când avem nevoie de o anestezie locală, înainte de mica injectie cu care se realizează aceasta, vedem că se folosesc o serie de geluri pentru gingie, care fac ca acea mică injecţie să fie mai uşor de suportat.
20 Decembrie 2018, 16:37
"Cand vine vorba de anestezia in stomatologie, de cele mai multe ori facem anestezie locala, in gingie, in dreptul dintelui pe care vrem sa il tratam. Cand vine vorba cu ce sa facem acea anestezie... exista o preanestezie, cu care putem sa dam un gust foarte bun, care amorteste gingia pe care urmeaza sa o intepam, iar apoi putem sa intepam cu un ac foarte fin. Acest ac este conectat fie la o piesa manuala, prin care medicul controleaza complet, cu mana, cat anestezic baga, fie... exista tehnologia computerizata suta la suta - este un aparat in care, pur si simplu, pui in contact acul cu gingia pacientului si exista o pedala unde actionezi, iar calculatorul controleaza viteza si cantitatea de anestezic. In felul acesta, putem sa obtinem anestezia mult mai limitata, adica sa amorteasca doar acel dinte sau acel grup de dinti, sa nu amorteasca toata falca daca nu este nevoie sa amorteasca toata falca. In plus, pacientul nu simte niciun disconfort pe durata in care se administreaza acest anestezic local. Pentru ca, daca folosim formula suta la suta manuala, prin care medicul injecteaza, daca se injecteaza prea repede, atunci pacientul are o senzatie de arsura sau o usoara durere locala. Tocmai pentru a elimina complet componenta umana exista aceasta tehnologie in care totul este controlat computerizat", sustine Dr. Ionut Leahu, medic implantolog.
Asadar, cu ajutorul unor aparate moderne, se poate realiza aceasta injectare de anestezic, astfel incat viteza de injectare sa fie una bine suportata de catre pacient. Substantele cu care se realizeaza insa anestezia sunt aceleasi si in tehnica manuala, si in tehnica asistata de aceste aparate moderne.
Dr. Ionut Leahu, medic implantolog: "Substantele cu care se face anestezia sunt identice cu tehnica manuala. Chiar este aceeasi carpula de anestezic, doar ca se introduce in dispozitivul acesta in loc sa se introduca in seringa clasica. Cand vine vorba de substantele anestezice, in ziua de astazi se folosesc niste substante care sunt gandite sa mentina efectul anestezic cat mai mult timp si tocmai ca sa facem o cantitate mica de anestezic, ca sa putem sa lucram doua, trei ore fara niciun fel de problema. De obicei, senzatia anestezica cam in acest interval si trece, dar ce facem diferit este ca grupam manoperele pe care le avem de facut. Adica: daca lucram pe o jumatate de gura in partea de sus, amortim acea parte a gurii si facem toti dintii in aceeasi sedinta. Adica preferam sa avem o programare impreuna cu pacientul, de doua ore, in care sa ii rezolvam 3-4 dinti in aceeasi sedinta decat sa trebuiasca sa anesteziem in sedinta urmatoare alt dinte, alt dinte… Cred ca este mai eficient si pentru pacient, si pentru noi, ca medici, sa putem sa rezolvam mai multe lucruri in aceeasi sedinta, cu aceeasi anestezie locala."
Insa astazi, in stomatologie, in unele situatii, se practica si sedarea constienta. Iata ce este aceasta!
"Este o forma de sedare care se administreaza pe vena, pentru ca pacientul sa fie foarte relaxat in timpul interventiei si sa nu simta deloc frica. Pentru ca sunt foarte multi pacienti care amana poate niste interventii mai complexe, cum este implantul dentar, sau rezolvarea mai multor probleme dentare din cauza unei frici pe care pacientul nu poate sa o depaseasca doar prin comunicare. Si atunci ii spune pacientului: “OK! Lasam frica in pace si tratam frica cu sedarea si pe vene!” Atunci facem echipa si cu un medic anestezist, care are grija… nu doar ca administreaza substanta, dar si monitorizeaza pacientul pe parcursul interventiei. Aceasta sedare intravenoasa o recomandam mai ales pacientilor care au probleme cardiace, pacientilor care au avut tot felul de alte interventii in trecut, pentru ca ajuta foarte mult ca pacientul sa fie foarte relaxat in momentul in care lucram noi. In felul acesta, daca are probleme cardiace, acestea nu ies la iveala, pentru ca, tocmai, cand avem probleme cu inima? Atunci cand incepe sa bata inima mai tare! Si, atunci, ca sa nu bata inima mai tare, ne calmam, ne relaxam si asta este ceea ce obtinem, practic, cu aceasta sedare constienta. Mai putem folosi, in paralel, mai ales pentru pacientii mai tineri, mai folosim si inhalosedarea – se administreaza un gaz care are acelasi efect, de calmare, de linistire a copilului, ca apoi sa se poata face anestezia locala si sa se poata lucra fara niciun fel de problema. In cazul in care avem niste interventii cu adevarat majore, cum sunt unele interventii in care inseram implanturi zigomatice sau sunt operatii in care trebuie sa indepartam un chist foarte mare, atunci mai avem si anestezia generala. Anestezia generala este anestezia in care pacientul este intubat si isi pierde complet cunostinta si functiile proprii, adica pacientul este ventilat de catre un aparat. Nu mai respira pacientul singur si aceasta forma de anestezie, anestezia generala, este destinata doar pacientilor unde avem aceste interventii foarte mari. Atunci, pacienul ramane si internat peste noapte, sub supraveghere. In rest, cand vorbim de inhalosedare sau de sedare constienta, cum terminam interventia, pacientul isi revine" explica medicul Ionut Leahu.
Foto: Pixabay