Tenia - ce este acest parazit intestinal și cum se tratează
Teniile, cunoscute în mod obișnuit ca tenii, sunt de fapt specii diferite care pot parazita intestinele oamenilor și animalelor.
Articol de Simona Lazăr, 12 Noiembrie 2024, 11:55
Deși teniile au dispărut practic în Europa de Vest, ele reprezintă încă o problemă medicală frecventă în anumite țări în curs de dezvoltare în care controalele veterinare asupra cărnii nu sunt efectuate sau sunt efectuate doar într-o măsură limitată.
Tenia se prinde prin consumul de carne de porc sau de vită insuficient gătită.
Tenia: cauze
Teniile fac parte din phylum Platelminthes, clasa Cestodes, familia Taeniidae.
Cele mai frecvente două tipuri sunt :
Taenia saginata, transmisă prin ingestia de carne de vită: forma încă întâlnită în Franța (tenie). Este deosebit de răspândită în țările în care se consumă carne insuficient gătită (Orientul Mijlociu, Africa, America Centrală și de Sud).
Taenia solium, transmisă prin consumul de carne de porc: această formă a dispărut din țările industrializate. Se găsește în principal în Mexic, Asia de Sud-Est, Africa și America de Sud.
Tenia se prezintă sub forma unui vierme plat a cărui lungime variază de la câțiva milimetri la câțiva metri (până la 10 m lungime!).
Dacă un animal înghite ouă (prin intermediul apei sau al ierbii contaminate, de exemplu), unul dintre aceste ouă poate da naștere unei larve dotate cu cârlige, care perforează intestinul animalului, trece în sânge și se atașează de un mușchi. Larva se transformă într-un „cisticerci”, un mic sac de câțiva milimetri, în care înmugurește capul teniei (sau Scolex). Dacă oamenii ingerează carne contaminată, capul teniei se fixează în intestinul lor și se dezvoltă, producând inele.
Tenii: sfaturi practice
Respectați o bună igienă personală.
Gătiți bine carnea.
Tenii: Când trebuie să solicitați sfatul medicului?
Probleme digestive: greață, diaree, dureri abdominale.
Oboseală.
Pierdere în greutate.
Senzație de foame.
Dureri musculare.
Dureri de cap, greață, vărsături, vedere încețoșată, convulsii, ataxie (afectarea coordonării mișcărilor), amețeli, confuzie: toate aceste simptome indică afectarea sistemului nervos central din cauza prezenței cisticerilor în creier.
Nu există simptome, în special în cazul Taenia saginata, sau doar prurit anal.
Tenia: investigații
Diagnosticul poate fi pus atunci când se găsesc inele în lenjeria intimă.
O hemogramă relevă hipereozinofilie (o creștere a numărului de eozinofile, un tip de globule albe).
Radiografiile pot arăta uneori chisturi calcifiate.
Dacă sunt prezente semne neurologice, poate fi efectuată o tomografie computerizată (CT), care dezvăluie chisturi în creier.
Tenie: tratament
Se utilizează două medicamente: niclosamida (Trédémine®) și praziquantel (Biltricide®).
În caz de afectare neurologică, poate fi indicat albendazolul.
Semnele cerebrale pot necesita o intervenție specifică (intervenție asupra ventriculelor cerebrale, șunt ventriculoperitoneal).
În prezența convulsiilor, se administrează un anticonvulsivant, după tratamentul specific al viermelui.
În ceea ce privește prevenirea, aceasta se bazează în primul rând pe controalele veterinare efectuate în abatoare și pe gătirea corespunzătoare a cărnii consumate.