Țigară electronică: ar trebui să ne fie frică de ea?
Potrivit revistei 60 Million Consumers, țigara electronică „nu este atât de inofensivă”. Subiectul a fost acoperit pe larg pe TV, radio și în multe ziare și site-uri web.
31 Mai 2021, 15:17
Acesta este unul dintre cele mai bune noutăți înapoi la școală. Cu toate acestea, ziarul a găsit, în vaporii de țigări electronice testate, nici monoxid de carbon, nici gudron, nici particule fine: nimic care face din tutun principalul furnizor de atacuri de cord și cancer. Ce a rămas? Mai presus de toate, frica pentru fumătorii care erau reticenți în a lua țigări electronice pentru a-și salva sănătatea. Dar chiar ar trebui să vă fie frică de țigările electronice atunci când sunteți fumător?
Vom fi căutat fiara mică cu țigara electronică, pentru a încerca să arătăm posibila sa periculoasă. De data aceasta, Ziarul 60 de milioane de consumatori lansează atacul și creează buzz. El a dezvoltat chiar o nouă metodă de măsurare a conținutului de abur, diferită de mașinile clasice de fumat ...
Fără gudroane, fără monoxid de carbon
Cu toate acestea, au găsit gudroane (hidrocarburi policiclice aromatice, inclusiv benzopirenele, cei mai puternici agenți cancerigeni din fumul de tutun)?
Nu.
Au găsit particule fine responsabile de insuficiența respiratorie a fumătorilor?
Nu.
Au găsit monoxid de carbon, responsabil pentru atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale la fumători?
Nu.
Nu au găsit niciuna dintre cele 3 mari plăgi ale tutunului.
Nimic nou
Dintre miile de produse toxice conținute în fumul de tutun, au găsit doar trei, considerate în general minore în comparație cu celelalte. Nimic nou: studiile au condus deja la aceste concluzii și raportul Oficiului Francez pentru Prevenirea Fumatului (OFT) privind țigările electronice oferă chiar și dozele destul de liniștitoare.
60 de milioane de consumatori nu ne dă dozele, ci indică doar faptul că „cochetează” cu cele ale țigărilor convenționale. Nu se specifică dacă produsele conținute în țigările convenționale au fost măsurate cu aceeași metodă ca cea utilizată de ziar pentru țigara electronică.
Ar fi o prejudecată imensă. Fără cifre, metodologie imprecisă ...
Despre ce toxine vorbim?
Să aruncăm o privire mai atentă asupra celor 3 produse toxice evidențiate: formaldehidă, acetaldehidă și acroleină, găsite în vaporii de țigări electronice la doze care „ar putea” fi similare cu cele găsite anterior în fum.
La contactul cu oxigenul, care este cazul, formaldehida se transformă în acid formic, care este în principal un iritant, folosit mult timp ca aditiv alimentar (E236) și acum interzis în Europa.
Formaldehida și acidul formic se găsesc în aerul poluat de încălzirea urbană. Se găsește și în lipici și lemn aglomerat care îl distribuie în încăperile în care sunt folosite.
Prin urmare, este un produs pe care îl întâlnim în fiecare zi și pe care metabolismul nostru îl produce chiar și în cantități mici. Un toxic, cu siguranță, dar infinit mai puțin periculos decât cele 3 mari plăgi ale tutunului. Este cancerigen în doze foarte mari pentru lemnari. Aceste doze nu sunt atinse pentru vapori.
Dacă beți un pahar de vin în fiecare zi, faceți mult mai multă acetaldehidă decât vapând mult.
Corpul nostru transformă alcoolul în acetaldehidă sub efectul unei enzime (DHA), apoi în citrați și bicarbonați de către alte enzime.
Acetaldehida este un antidepresiv foarte puternic, în familia MAOI, și un cancerigen responsabil pentru unele dintre daunele cauzate de alcool.
Din nou, mulți dintre noi producem acetaldehidă în fiecare zi în noi înșine, pentru plăcere, iar vaporii nu se expun unui mare pericol, date fiind cantitățile mici generate de țigările electronice.
În cele din urmă, sper să nu gătiți, deoarece grăsimile încălzite produc acroleină sau grăsime acră (de unde și numele său: acrid-oleină).
Este iritant pentru grătare și, pe cât posibil, cel mai bine este să-l evitați.
Dar, din nou, acesta este un produs pe care mulți dintre noi îl întâlnim zilnic, al cărui pericol este disproporționat față de cele 3 flagele de tutun.
Pentru a fi complet, 60 de milioane de consumatori au găsit urme de metale în anumiți vapori de țigări electronice (aluminiu, antimoniu, crom, staniu, nichel, zinc de plumb), metale care se găsesc în multe ape minerale și în pești. Există multe altele în fumul de tutun, inclusiv cadmiul, care este un cancerigen cunoscut.
Nu vă fie teamă de ea, dar doriți-o dacă sunteți fumător
În concluzie, întrebarea care contează este întotdeauna aceeași: ar trebui să vă fie frică de țigările electronice atunci când sunteți fumător?
Răspuns: nu, deloc.
E-țigara este infinit mai puțin periculoasă decât cea reală și a nu mai fuma la vaporizare este un progres considerabil, deoarece nu mai crești riscul de cancer și atac de cord și îți retragi respirația.
Și dacă ar trebui să poziționez țigara electronică pe o scară de pericol, aș plasa-o sub tutun și droguri desigur, dar și mult sub vin, chiar și în doze moderate, sau chiar sub popcorn. Sau dulciuri pentru riscul de obezitate sau diabet , chiar sub brânzeturi și cârnați pentru sare și hipertensiune. Îl voi plasa chiar și sub jocurile video care promovează un stil de viață sedentar ... Această scală este valabilă pentru nefumători desigur și trebuie să spun că de fiecare dată când întâlnesc un vaper pe stradă, îmi spun: unul dintre cei mai puțin care fumează!
Sursă: 60 de milioane de consumatori Nr. 485 - septembrie 2013 / Raport și avizul experților privind țigările electronice. OFT mai 2013.