Top 7 surse naturale de vitamina B12
Vitaminele sunt esentiale pentru sanatate. Orice carenta declanseaza un dezechilibru, iar pe fondul unui astfel de incident au loc procese care duc la aparitia afectiunilor.
09 Octombrie 2015, 05:32
Iata de ce este foarte important sa constientizam rolul vitaminelor, pentru ca organismul nostru sa functioneze la cotele optime. Unul dintre cei mai importanti nutrienti de care avem nevoie ca sa fim sanatosi este vitamina B12. Este esentiala pentru producerea celulelor rosii.
Este, de asemenea, vitala pentru productia de ADN si pentru buna functionare a creierului.
Conform studiilor de specialitate, lipsa vitaminei B12 poate sa produca anemie, oboseala cronica sau chiar depresie. Carenta cronica de vitamina B12 duce la dereglari ireversibile ale creierului si ale nervilor. Dintre toate vitaminele din grupul B, se pare ca B12 este una dintre vitaminele cel mai greu de asimilat.
Este si singura vitamina care are in compozitie un metal – cobaltul; de aceea i se mai spune si cobalamina.
Evident, exista pe piata o gama variata de suplimente alimentare care contin vitamina B12, insa carentele acestea se pot completa si prin anumite alimente care au in compozitie aceasta vitamina. Iata un top al alimentelor bogate in B12:
1. Laptisorul de matca pur. In stare pura si cruda, laptisorul de matca este un adevarat depozit de substante benefice, necesare organismului nostru. Contine intreg grupul de vitamine B si are avantajul de a ajuta organismul si sa asimileze mai usor ceea ce primeste.
Completand carenta de vitamina B12 cu ajutorul laptisorului de matca pur, se obtine si o stare generala buna, atat fizica, cat si psihica.
2. Sardinele. Consumand doar 100 g de sardine, se depaseste cu 338% necesarul zilnic de vitamina B12. Sardinele sunt si o excelenta sursa de seleniu, fosfor, vitamina D, proteine si Omega 3.
3. Somonul. Cu 100 g ton pe zi, se depaseste cu 236% necesarul zilnic de vitamina B12. Somonul este si o bogata sursa de minerale. Contine seleniu, fosfor, iod, vitamina B3, B6, D.