Topul celor 5 alimente care provoacă balonare
Gazele din stomac și intestine reprezintă o reacție naturală a organismului în urma descompunerii mâncarii în produşi ce pot fi absorbiţi din tractul digestiv.
24 Noiembrie 2016, 13:37
În exces însă, gazele din stomac produc balonare, acea senzație de discomfort cauzată de stomac prea plin și umflat. Uneori, aceste stări specifice balonarii sunt însoţite de o senzaţie de durere confuză, răspândită în tot abdomenul.
Problemele legate de balonare au drept cauză principală alimentația. Există câteva alimente care acutizează această problemă, pe care este recomandat să le evitați, dacă doriți să scăpați sentimentul incofortabil provocat de balonare.
Iată care sunt acestea:
1. Pâinea albă și alimentele bogate în amidon
Pâinea albă conține mulți carbohidrați care determină gaze intestinale atunci când sunt descompuși. Dacă sunteți mari amatori de pâine, încercați să înlocuiți pâinea albă cu cea integrală, pentru a evita balonarea. Aceasta conține de două ori mai multe fibre, care facilitează tranzitul intestinal și oferă o senzație de plenitudine. De asemenea, porumbul și cartofii conțin mult amidon și produc balonare, spre deosebire de orez, care pare a fi inofensiv în această privință.
2. Produsele lactate
Cu un conținut mare de lactoză, laptele și produsele din lapte sunt mai greu de digerat în cazul în care organismul nu are suficientă lactază (enzimă care permite asimilarea lactozei). De aceea, este indicat să reduceți consumul acestora dacă suferiți de balonare.
3. Anumite legume
Deși sunt foarte sănătoase pentru organism, unele legume fermentează în timpul digestiei, producând aciditate în stomac. Acest lucru încetinește digestia și facilitează acumularea gazelor în stomac și intestine. Dacă știți că sunteți predispuși la balonare, evitați fasolea, lintea, broccoli, conopida, varza simplă precum și varza de Bruxelles, ceapa, ardeiul gras.
4. Băuturile carbogazoase
Băuturile răcoritoare acidulate sunt bogate în dioxid de carbon, care contribuie la umflarea stomacului. Evitați pe cât posibil apa minerală carbogazoasă și sucurile acidulate!
5. Guma de mestecat
Mestecatul gumei ajută la înghițirea unei cantități de aer în exces, fapt care duce la acumularea de gaze în stomac și la senzația de balonare. Neputând fi digerată, guma de mestecat este responsabilă și de producerea hiperacidității gastrice, de aceea consumul acesteia este de evitat.