Tot ce trebuie să știi despre blocarea căilor respiratorii: Corpi străini traheobronşici
Accidental, diverși corpi străini (semințe, sâmburi de fructe, boabe de porumb, cuie, pioneze, ace de cusut etc.) pot pătrunde în căile aeriene unde se pot bloca și determina dificultăți la respirație.
20 Ianuarie 2016, 03:56
Dacă obiectul este îndeajuns de mare pentru a bloca complet căile respiratorii, asfixia poate cauza moartea. Aspirația de corpi străini este o urgență medicală și necesită o atenție crescută din cauza efectelor grave pe care le poate determina.
Din ce cauza ajung corpii străini în trahee sau bronhie și ce trebuie făcut pentru eliminarea acestora explică domnul dr. Adrian Ilie, medic primar O.R.L. la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”.
Corpii străini traheobronşici reprezintă o urgență medicală, care necesită o cunoaștere temeinică a simptomatologiei și conduitei terapeutice. Un corp străin de dimensiuni mici poate ajunge în trahee sau bronhie în timpul unei inspirații profunde necontrolate produsă de râs, plâns, tuse sau strănut, când mecanismul de protecție a căilor aeriene inferioare este depășit.
Mai frecvenți la copilul sub 10 ani, și în special sub 2 ani, corpii străini traheobronşici își au explicația în tendința copilului de a duce la gura obiectele din jur, în lipsa supravegherii adulților. Nici adulții nu sunt ocoliți de aceste accidente, în special cei obișnuiți să țină între dinți obiecte pe care le pot inhala accidental (cuie, pioneze, ace de cusut, etc.).
Importanța din punct de vedere al simptomatologiei și complicațiilor este natura corpilor străini, forma și greutatea lor. Astfel, corpii străini pot fi organici sau anorganici. Corpii organici pot fi vegetali sau animali.
Cei vegetali se transformă în arborele traheobronşic, eliberând produși toxici iritanți, își modifica volumul, fie umflându-se și producând obstrucție totală, fie se pot fragmenta şi pătrund tot mai adânc în căile respiratorii. Spre deosebire de aceştia, corpi străini anorganici nu se modifică și sunt mai bine tolerați.
Dintre corpii străini organici vegetali fac parte: semințe diverse (dovleac, floarea soarelui, pepene, etc.), boabe de fasole, porumb, sâmburi de fructe (cireșe, prune, vișine). Cei de natura animală sunt reprezentați de oase de peşte sau de păsări, bucăți din bolul alimentar.
Aceste incidente se rezolvă prin manevre complicate ?
Forma corpului străin este, de asemenea, importantă, în sensul că cei ascuțiți se fixează și se blochează mai ușor, pot produce leziuni, iar manevra lor de extracție este mai dificilă.
În privința greutății, cei mai uşori (semințe de dovleac) se mişcă liber în timpul respirației, formând aşa-zișii corpi străini flotanți, permițând aerului să intre și să iasă din căile respiratorii.
Dacă sunt corpi mici este posibil să se elimine fără intervenție medicală ? Cum ne dăm seama de gravitatea situaţiei?
Clinic se descrie o fază de inhalare și un sindrom de staționare. În faza de inhalare simptomatologia este zgomotoasă, dramatică cu agitație, cianoză, dispnee (sufocare) majoră, accese de tuse repetate, uneori asfixie și moarte. Ulterior, este posibilă o atenuare a simptomelor, cu perioade de acalmie.
Sunt cazuri în care episodul inițial de inhalare nu a fost reținut, fiind mai putin zgomotos, dar după o perioadă se instalează un tablou clinic asemănător unei bronșite cu tuse productivă, cu expectorație purulentă sau sangvinolentă, febră, stare generală alterată.
Examenul radiologic stabilește sediul, mărimea corpului străin și semnele locale de intoleranță sau complicație. Certitudinea este furnizată de examenul endoscopic (bronhoscopia), ocazie cu care se face tratamentul, și anume extracția corpului străin. Corpii străini se pot opri în toate etajele arborelui respirator.
În situații de urgență, cu dispnee marcată şi tendința la asfixie, se practică traheostomia, adică operația de deschidere a traheei, la nivelul gâtului cu crearea unui orificiu (stoma) prin care pacientul poate respira până se ridică obstacolul. Uneori, traheostomia permite nu numai evitarea unei morți subite, dar și eliminarea corpului străin prin stoma traheală creată. Uneori, este imposibilă extracția bronhoscopică și se practică diverse intervenții chirurgicale.
Este nevoie de o supraveghere post-extracțională atentă, în condiții de spital, eventual o cură de antibiotice şi corticoterapie pentru rezolvarea completă a cazului.
În lipsa extracției, corpii străini produc decesul prin asfixie mecanică sau complicații infecțioase grave (bronhopneumonii, abces pulmonar). De aceea, este obligatorie prezentarea la medic în ciuda atenuării simptomatologiei, deoarece exista riscul de infecții tardive. Uneori o salvă de tuse poate elimina corpul străin, dar alteori, din contră, poate fixa respectivul corp străin care. inițial, nu a produs o dispnee marcată.