Totul despre vertij și cauzele amețelilor
Vertijul, numit în mod popular amețeală, poate interveni rar, în condiții speciale, fără să reprezinte o problemă de sănătate deosebită, dar poate fi și un semn al unei boli, cum ar fi boala Meniere sau otita.
12 Noiembrie 2015, 05:52
Vertijul pozitional
Vertijul pozitional este cel mai frecvent tip de vertij. Apare brusc, cand va suciti in pat si este insotit de sentimentul ca se roteste camera. Ameteala dureaza 7-10 secunde si reapare de indata ce miscati capul. Acest tip de vertij este cauzat de o deplasare a otolitelor.
Aceste cristale din urechea interna tin de sistemul care masoara in permanenta gravitatia terestra si deci pozitionarea in spatiu. Cea mai simpla metoda de a indeparta aceasta problema este sa va asezati pe spate in pat, apoi sa va suciti usor pe o parte, cu nasul in jos si sa asteptati 5 minute.
Vertijul si boala Meniere
Boala Meniere reprezinta 6% din cazurile de vertij. Ametetile intervin in special cand persoanele in cauza sunt contrariate, stresate sau nervoase. Apare un bazait intr-o singura ureche si impresia ca aceasta ureche este plina cu apa sau infundata.
Ameteala dureaza intre 15 minute si o ora si poate fi insotita de greata sau voma.
Primul tratament al acestor vertijuri asemanatoare cu migrena consista in calmarea persoanei prin odihna, relaxare si uneori beta blocante. In ceea ce priveste medicamentele, se administreaza diuretice sau un regim fara sare, pentru a reduce edemul din urechea interna, histamina si alte tratamente care stimuleaza procesul de adaptare.
In caz de esec, se pun drenuri trans-timpanice sau se fac injectii trans-timpanice cu corticoide. In cele mai grave cazuri se indeparteaza chirurgical nervul echilibrului.