Vrei să te fereşti de alergii? Iată alimentele care trebuie evitate!
Deşi par minore în comparaţie cu alte afecţiuni, alergiile au luat din ce în ce mai multă amploare, ajungând să afecteze aproximativ 20 % din populaţie, majoritatea din rândul copiilor .
30 Septembrie 2015, 13:25
Sistemul imunitar al organismului luptă împotriva invaziei agenţilor patogeni ( bacterii, viruşi ). Reacţiile alergice reprezintă un răspuns la o alarmă falsă. Când o persoană alergică intră în contact cu un alergen, sistemul imunitar tratează alergenul ca pe un invadator şi este gata de atac, generând o cantitate mare de anticorpi de tip IgE. Aceştia se fixează pe celulele sangvine mastocite, identificând substanţele alergene ca fiind periculoase. De la acest nivel au loc o serie de reacţii care determină apariţia simptomelor de tipul strănut, prurit (mâncărimi), lăcrimare, iritaţii.
Alergiile nu pun viaţa în pericol, însa solicită sistemul imunitar, fiind o sursă constantă de stres. Acestea sunt produse de substanţe provenite din mediul extern care pot intra în contact cu organismul uman pe mai multe căi:
- pe calea aerului - inhalare (polen, fumul de ţigară, acarienii din praful de casă, păr de animale, spori de mucegai, poluare atmosferică);
- prin contact fizic, determinând o reacţie alergică locală ( latex, cosmetice, fibre sintetice, diferite metale - nichel, medicamente, veninuri, aditivi alimentari );
- prin ingestie (medicamente, produse lactate, ouă, peşte, scoici, ciocolată, nuci, arahide, grâu, ciuperci, soia ).
Cele mai frecvente afecţiuni alergice sunt: rinita alergică, astmul bronsic, eczema şi urticaria, organele afectate fiind, în special, ochii, mucoasa nazală, plămânii, tegumentul şi stomacul.
Din ce în ce mai des întâlnim persoane care prezintă alergii la anumite alimente. Cele mai răspândite alergii de acest gen sunt cele care determină intoleranţa la lactoză şi gluten.
Pentru a preîntampina reacţiile alergice, specialiştii recomandă evitarea alimentelor fără toxine, precum şi a altor categorii de alimente, cum ar fi: dulciurile şi glucidele rafinate: cofeina, alcoolul, un aport crescut de sare, care poate determina un deficit de potasiu, îndulcitorii artificiali, aditivii alimentari şi coloranţii alimentari, alimente care au fost stropite cu pesticide şi fungicide. Este, de asemenea, important să eviţi consumul oricăror alimente modificate genetic.