Zona zoster oftalmică: cum să o recunoaștem
Zosterul oftalmic este cauzat de virusul varicelei zoster, care aparține familiei virusului herpes. Afectează în principal adulții imunocompromiși.
30 Mai 2021, 19:54
Care sunt simptomele zosterului oftalmic? Cum se tratează această durere în ochi?
Simptomele zosterului oftalmic
Zoster oftalmic este reactivarea virusului varicelei și apare atunci când apărarea imună a unei persoane este slăbită (stres, boli infecțioase). Simptomele zosterului oftalmic, cu mult înainte de erupție cutanată, sunt dureri care apar în cursul nervului trigemen, adică de la obraz la frunte, trecând prin aripa nasului și a pleoapei. De asemenea, în multe cazuri, este însoțit de febră, cefalee și, în general, senzație de rău. În următoarele 3 zile, roșeața apare pe piele cu blistere mici înmuiate în lichid transparent. Veziculele se vor transforma apoi în cruste în decurs de 10 zile. Arsurile intense apar pe zona afectată a feței. Zoster oftalmic este o urgență medicală. La primele semne, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră.
Durere severă la nivelul ochiului: tratamentul zosterului oftalmic
Zoster oftalmic trebuie tratat rapid, altfel pot apărea complicații și pot afecta grav sănătatea ochilor (glaucom, reducerea ireversibilă a câmpului vizual). În caz de zona zoster și dureri severe la nivelul ochiului, medicul va începe imediat un tratament antiviral, cum ar fi aciclovir, pentru a limita consecințele asupra sănătății ochilor. Antibiotice și picături oftalmice antiseptice pot fi prescrise în funcție de progresul zosterului oftalmic.
Foto: Pixabay