10+1 motive ca să mănânci pătrunjel verde la fiecare masă
Patrunjelul conține proteine (20%), flavonoide (intretin membranele celulelor sangelui, au rol de antioxidant), uleiuri esentiale, fier, calciu, fosfor, mangan, inositol, sulf, vitamina K, betacaroten si, in special, vitamina C.
03 Iulie 2015, 03:05
Substantele componente din uleiul volatil al patrunjelului (miristicin, limonen, eugenol, etc.) inhiba formarea tumorilor localizate la nivelul plamanilor. Acestea actioneaza asemanator antioxidantilor care neutralizeaza anumite tipuri de substante cancerigene (ca benzopirenul emanat de fumul de tigara, fumul carbunilor pentru gratar, etc.). Patrunjelul mai contine: calciu (100 grame de patrunjel contin 245 mg de calciu), fosfor, potasiu (114 grame de patrungel contin 1000 mg de potasiu), mangan (100 grame de patrunjel contin 2.7 mg de mangan), inozitol si sulf.
Iată și care sunt principalele motive pentru care e bine să consumi pătrunjel zilnic:
1. Imbunatateste digestia, prevenind astfel balonarile si indigestia. Adăugat proaspăt în orice mâncare, nu doar că parfumează și decorează plăcut masa noastră, ci și ajută la o digestie corectă.
2. Ajuta ficatul, hranind astfel sangele si fluidele corpului. Mai ales persoanele cu afecțiuni hepatice ar trebui să-l includă în dieta zilnică. Un tabouleh cu roșii și pătrunjel verde din plin poate fi deopotrivă aperitivul sau salata ideală.
3. Ajuta la dizolvarea calculilor renali. Oricât pare de necrezut, planta asta cu frunze verzi și parfumate poate „dinamita” pietrele la rinichi.
4. Imbunatateste nivelul de estrogen si reface circulatia sangvina a uterului. Hormoni feminini într-o plăntuță verde? Ei bine, da! Și ai face bine să mănânci pătrunjel, în loc să iei capsule cu hormoni.
5. Stimuleaza sistemul imunitar, datorita conţinutului extrem de bogat in vitamina C, betacaroten, vitamina B12 si clorofila. Te face mai puternic, mai rezistent la asaltul bolilor. Și nici nu e nevoie de o „grădină” întreagă în fiecare zi!
6. Previne retentia de apa in tesuturi. Adio senzație de mâini și picioare umflate! Ca să nu mai vorbim de... celulită, care se va simți și ea „încolțită”.
7. Stimuleaza functionarea tiroidei. Asta înseamnă, implicit, un metabolism mai bun al hranei.
8. Are proprietaţi laxative. In cazurile de constipaţie acţioneaza bland, fara efecte secundare. De fapt, reglează activitatea pe tot traseul digestiv (mai ales către parte finală a acestuia).
9. Previne anemia feripriva ca urmare a continutului bogat de fier, dar si a vitaminei C (care ajuta la absorbtia fierului). Și e chiar mai eficient decât spanacul lui Popeye Marinarul, în privința asta!
10. Intepaturi de insecte - umflaturile si mancarimea se vor calma prin frecarea zonei afectate cu patrunjel. La fel se întâmplă dacă puneți zeamă de pătrunjel verde pe urzicături.
11. Amelioreaza durerile reumatice, pentru că acționează la fixarea (și refixarea) calciului din oase și, mai ales, din articulații, ca și la micșorarea inflamațiilor de la încheieturi.