Ascultă Radio Antena Satelor Live

10 alimente care agravează stresul și anxietatea. Află de ce să te ferești

În perioadele de stres, mulți oameni apelează la mâncare pentru confort. Atenție însă la alimentele alese. Unele ne pot afecta starea de spirit și bunăstarea mentală.

10 alimente care agravează stresul și anxietatea. Află de ce să te ferești

30 Mai 2021, 08:30

Iată care trebuie evitate, deoarece înrăutățesc starea psihică.

10 alimente care agravează stresul și anxietatea

Fie că este dulce, sărat sau gras ... cu toții avem un fel de mâncare care ne oferă confort în momentele dificile. Dar chiar este bine pentru tine? Un studiu Harvard Health din 2015 a constatat că alegerile alimentare simple pot influența starea de spirit. Găsiți în prezentarea noastră aceste alimente cunoscute pentru a agrava stresul și anxietatea

Stresul: de unde vine?

Stresul este un răspuns biologic la evenimente noi sau considerate amenințătoare. Inima acestei reacții naturale se află în creierul nostru. Hipotalamusul - structura sistemului nervos central - activează și cere hipofizei să trimită un mesaj glandelor suprarenale. Acesta din urmă - localizat în rinichi - eliberează apoi cortizol, cunoscut și sub numele de hormonul stresului. Reglează tensiunea arterială, funcțiile inimii și oferă creierului energie pentru a se pregăti pentru situația îngrijorătoare.

În timp ce sursa anxietății este recurentă sau chiar cronică, secreția regulată de cortizol perturbă echilibrul neurotransmițătorilor. Pe lângă producția de cortizol, există o scădere a dopaminei și a serotoninei (hormonul fericirii).

Mâncarea este unul dintre principalele combustibili ai creierului. Fie că funcționează zilnic, fie că gestionează dificultăți, îi afectează direct structura și funcționarea. Și, în cele din urmă, starea ta de spirit ...

Prin urmare, este recomandabil să consumați alimente de bună calitate, care conțin o mulțime de vitamine, minerale și antioxidanți. Îl protejează de stresul oxidativ - „deșeurile” (radicalii liberi) produse atunci când organismul folosește oxigen - care pot deteriora celulele. Printre altele, este indicat să umpleți alimente bogate în omega 3 sau magneziu.

Zahăr
Consumul de zahăr sau alimente cu zahăr crește nivelul de cortizol.
Sos de soia
Sosul de soia este bogat în gluten. Cu toate acestea, mai multe studii arată o legătură între gluten și depresie. Un studiu din 2012 efectuat la Oslo University Hospital a constatat că persoanele care au consumat gluten după șase săptămâni pe o dietă fără gluten au raportat cu 90% mai multă depresie, comparativ cu grupul de control care a rămas fără gluten.
Hrana procesată
Alimentele procesate precum mezelurile și mesele gata sunt bogate în sodiu și zahăr, doi nutrienți cunoscuți pentru a favoriza stresul.
Paste
Alimentele cu un indice glicemic ridicat precum alimentele rafinate cu amidon (paste, pâine albă, orez alb ...) cresc rapid zahărul din sânge și duc la o producție semnificativă de cortizol, hormonul stresului.
Fast-food
În timp ce mâncarea rapidă este „mâncarea de confort” a multor oameni, aceste feluri de mâncare sunt de fapt rele pentru corpurile deja stresate. Au, de fapt, multe defecte: bogate în grăsimi și sare.
Alimente foarte sărate
Alimentele foarte sărate, cum ar fi chipsurile de cartofi, vă pot afecta și starea de spirit.
Alimente prăjite
Alimentele bogate în produse procesate, cum ar fi prăjiturile sau carnea procesată, cresc riscul de stres și depresie cu 58%, potrivit cercetătorilor britanici.
Cafea
Cofeina crește, de asemenea, secreția hormonului stresului, cortizolul. Prin urmare, este recomandabil să o evitați în perioade de stres.
Alcoolul
Dacă alcoolul pare să aibă un efect dezinhibant în situații stresante, cel mai bine este să nu exagerați. Consumul excesiv crește stresul, deoarece interferează, printre altele, cu producția de serotonină (hormonul fericirii).
Îndulcitori artificiali
La fel ca zahărul natural, îndulcitorii artificiali precum aspartamul cresc riscul de stres și anxietate.

Simona Lazăr

Foto: Pixabay

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană