10 alimente care agravează stresul și anxietatea. Află de ce să te ferești
În perioadele de stres, mulți oameni apelează la mâncare pentru confort. Atenție însă la alimentele alese. Unele ne pot afecta starea de spirit și bunăstarea mentală.
30 Mai 2021, 08:30
Iată care trebuie evitate, deoarece înrăutățesc starea psihică.
10 alimente care agravează stresul și anxietatea
Fie că este dulce, sărat sau gras ... cu toții avem un fel de mâncare care ne oferă confort în momentele dificile. Dar chiar este bine pentru tine? Un studiu Harvard Health din 2015 a constatat că alegerile alimentare simple pot influența starea de spirit. Găsiți în prezentarea noastră aceste alimente cunoscute pentru a agrava stresul și anxietatea
Stresul: de unde vine?
Stresul este un răspuns biologic la evenimente noi sau considerate amenințătoare. Inima acestei reacții naturale se află în creierul nostru. Hipotalamusul - structura sistemului nervos central - activează și cere hipofizei să trimită un mesaj glandelor suprarenale. Acesta din urmă - localizat în rinichi - eliberează apoi cortizol, cunoscut și sub numele de hormonul stresului. Reglează tensiunea arterială, funcțiile inimii și oferă creierului energie pentru a se pregăti pentru situația îngrijorătoare.
În timp ce sursa anxietății este recurentă sau chiar cronică, secreția regulată de cortizol perturbă echilibrul neurotransmițătorilor. Pe lângă producția de cortizol, există o scădere a dopaminei și a serotoninei (hormonul fericirii).
Mâncarea este unul dintre principalele combustibili ai creierului. Fie că funcționează zilnic, fie că gestionează dificultăți, îi afectează direct structura și funcționarea. Și, în cele din urmă, starea ta de spirit ...
Prin urmare, este recomandabil să consumați alimente de bună calitate, care conțin o mulțime de vitamine, minerale și antioxidanți. Îl protejează de stresul oxidativ - „deșeurile” (radicalii liberi) produse atunci când organismul folosește oxigen - care pot deteriora celulele. Printre altele, este indicat să umpleți alimente bogate în omega 3 sau magneziu.
Zahăr
Consumul de zahăr sau alimente cu zahăr crește nivelul de cortizol.
Sos de soia
Sosul de soia este bogat în gluten. Cu toate acestea, mai multe studii arată o legătură între gluten și depresie. Un studiu din 2012 efectuat la Oslo University Hospital a constatat că persoanele care au consumat gluten după șase săptămâni pe o dietă fără gluten au raportat cu 90% mai multă depresie, comparativ cu grupul de control care a rămas fără gluten.
Hrana procesată
Alimentele procesate precum mezelurile și mesele gata sunt bogate în sodiu și zahăr, doi nutrienți cunoscuți pentru a favoriza stresul.
Paste
Alimentele cu un indice glicemic ridicat precum alimentele rafinate cu amidon (paste, pâine albă, orez alb ...) cresc rapid zahărul din sânge și duc la o producție semnificativă de cortizol, hormonul stresului.
Fast-food
În timp ce mâncarea rapidă este „mâncarea de confort” a multor oameni, aceste feluri de mâncare sunt de fapt rele pentru corpurile deja stresate. Au, de fapt, multe defecte: bogate în grăsimi și sare.
Alimente foarte sărate
Alimentele foarte sărate, cum ar fi chipsurile de cartofi, vă pot afecta și starea de spirit.
Alimente prăjite
Alimentele bogate în produse procesate, cum ar fi prăjiturile sau carnea procesată, cresc riscul de stres și depresie cu 58%, potrivit cercetătorilor britanici.
Cafea
Cofeina crește, de asemenea, secreția hormonului stresului, cortizolul. Prin urmare, este recomandabil să o evitați în perioade de stres.
Alcoolul
Dacă alcoolul pare să aibă un efect dezinhibant în situații stresante, cel mai bine este să nu exagerați. Consumul excesiv crește stresul, deoarece interferează, printre altele, cu producția de serotonină (hormonul fericirii).
Îndulcitori artificiali
La fel ca zahărul natural, îndulcitorii artificiali precum aspartamul cresc riscul de stres și anxietate.
Simona Lazăr
Foto: Pixabay