Ascultă Radio Antena Satelor Live

10 sfaturi pentru o alimentație sănătoasă la 40 de ani

La baza bolilor de nutriție stă o alimentație defectuoasă, săracă în nutrienți și bogată în grăsimi și alimente procesate. Organismul necesita carbohidrati, grasimi, proteine, vitamine si minerale pentru a mentine sanatoase organele vitale, oasele, muschii si nervii, precum si pentru a produce hormoni si substante chimice care sunt necesare pentru buna functionare a organismului.

20 Iulie 2015, 07:31

Alimentatia pentru o viata sanatoasa ar trebui sa respecte urmatoarele recomandari:

1. O alimentatie variata. Incercati sa aveti o alimentatie echilibrata, bazata pe produse cat mai proaspete (legume, fructe, leguminoase, oleaginoase etc.), cat mai putin procesate si cu un nivel nutritiv ridicat (bogate in vitamine si minerale).

2. Alimentatie naturala. Evitati produsele cu adaos ridicat de zaharuri, cu termen de valabilitate foarte lung si cu compusi a caror denumire nu o recunasteti.

3. Fara zahar procesat. La varsta de 40 de ani este recomandata o dieta saraca in carbohidrati simpli (zahar, zahar brun, sirop de porumb, dulciuri comerciale, sucuri de fructe procesate, bauturi carbogazoase etc.) care trebuie inlocuiti cu carbohidrati complecsi, luati din orez brun, orez salbatic, paste integrale, cereale integrale, fructe proaspete (moderat), legume si oleaginoase. Proportia zilnica de carbohodrati complecsi nu trebuie sa depaseasca 40%-50% din dieta zilnica, in functie de nivelul activitatii fizice.

4. Foarte putine grasimi naturale. Sunt recomandate grasimile naturale, uleiurile procesate la rece (de susan, de masline etc.) consumate ca dressing sau folosite ca suport pentru prajit. O sursa foarte buna de grasimi sanatoase o reprezinta semintele (in special cele de in), nucile si toata clasa oleaginoaselor crude, neprajite furnizori de Omega 3 si Omega 6. Aportul zilnic necesar undeva intre 20-30% din totalul valorii energetice necesar fiecarei persoane.

5. Carne slaba. Carnea cu continut scazut de grasimi (de curcan, pui, peste, vanat, fructe de mare) este o sursa buna de proteine. Insa un aport ridicat de proteine se poate lua si din legume si oleaginoase (boabele de naut, soia si hrisca) din lactate si oua, fiind variante preferate intrucat nu forteaza digestia la fel de mult precum carnea.

6. Folosirea condimentelor. Gustul este foarte important, asa ca este recomandabila folosirea condimentelor proaspete, acestea avand si rol in sustinerea procesului de digestiv. De exemplu, sarea de Himalaya contine 84 de minerale: clorura de sodiu, sulfati, calciu, potasiu, magneziu.

Citeste continuarea pe daciccool.ro

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană