10 sfaturi pentru o alimentație sănătoasă la 40 de ani
La baza bolilor de nutriție stă o alimentație defectuoasă, săracă în nutrienți și bogată în grăsimi și alimente procesate. Organismul necesita carbohidrati, grasimi, proteine, vitamine si minerale pentru a mentine sanatoase organele vitale, oasele, muschii si nervii, precum si pentru a produce hormoni si substante chimice care sunt necesare pentru buna functionare a organismului.
20 Iulie 2015, 07:31
Alimentatia pentru o viata sanatoasa ar trebui sa respecte urmatoarele recomandari:
1. O alimentatie variata. Incercati sa aveti o alimentatie echilibrata, bazata pe produse cat mai proaspete (legume, fructe, leguminoase, oleaginoase etc.), cat mai putin procesate si cu un nivel nutritiv ridicat (bogate in vitamine si minerale).
2. Alimentatie naturala. Evitati produsele cu adaos ridicat de zaharuri, cu termen de valabilitate foarte lung si cu compusi a caror denumire nu o recunasteti.
3. Fara zahar procesat. La varsta de 40 de ani este recomandata o dieta saraca in carbohidrati simpli (zahar, zahar brun, sirop de porumb, dulciuri comerciale, sucuri de fructe procesate, bauturi carbogazoase etc.) care trebuie inlocuiti cu carbohidrati complecsi, luati din orez brun, orez salbatic, paste integrale, cereale integrale, fructe proaspete (moderat), legume si oleaginoase. Proportia zilnica de carbohodrati complecsi nu trebuie sa depaseasca 40%-50% din dieta zilnica, in functie de nivelul activitatii fizice.
4. Foarte putine grasimi naturale. Sunt recomandate grasimile naturale, uleiurile procesate la rece (de susan, de masline etc.) consumate ca dressing sau folosite ca suport pentru prajit. O sursa foarte buna de grasimi sanatoase o reprezinta semintele (in special cele de in), nucile si toata clasa oleaginoaselor crude, neprajite furnizori de Omega 3 si Omega 6. Aportul zilnic necesar undeva intre 20-30% din totalul valorii energetice necesar fiecarei persoane.
5. Carne slaba. Carnea cu continut scazut de grasimi (de curcan, pui, peste, vanat, fructe de mare) este o sursa buna de proteine. Insa un aport ridicat de proteine se poate lua si din legume si oleaginoase (boabele de naut, soia si hrisca) din lactate si oua, fiind variante preferate intrucat nu forteaza digestia la fel de mult precum carnea.
6. Folosirea condimentelor. Gustul este foarte important, asa ca este recomandabila folosirea condimentelor proaspete, acestea avand si rol in sustinerea procesului de digestiv. De exemplu, sarea de Himalaya contine 84 de minerale: clorura de sodiu, sulfati, calciu, potasiu, magneziu.