Ascultă Radio Antena Satelor Live

Top 10 cele mai folositoare plante medicinale

Primăvara, vara și toamna culegem plante medicinale, pe care iarna le folosim ca pe niște adevărate bijuterii. Cert este faptul că aceste bogății ale naturii trebuie să fie culese în anumite momente ale anului. Unele dintre ele vindecă prin frunze, flori, semințe sau chiar rădăcină. Astăzi îți propunem să afli care sunt cele mai folosite și mai eficiente plante medicinale de pe meleagurile românești. Cele mai multe dintre ele se află la îndemâna oricui, crescând sălbatic pe margini de drum.

11 Martie 2022, 18:37

1) Măceșul

Crește peste tot, pe câmpii și dealuri și este o plantă accesibilă oricui. Cel mai mult este apreciat pentru fructele sale. Acestea sunt culese toamna, în varianta ideală înainte de brumă sau de ger. Semințele acestei plante au proprietatea de a vindeca afecțiunile rinichilor și ale vezicii urinare.

2) Feniculul

Feniculu este un bun aliat al sistemului digestiv. Planta are proprietatea de a calma stomacul și de a reduce flatulența. Este indicată în special pentru stările de balonare, dar și pentru cele de constipație. De asemenea, feniculul este un bun remediu pentru tratarea simptomelor din răceală și gripă, fiind un bun tratament pentru tusea seacă sau productivă.

3) Albăstrele

Albăstrelele cresc și ele pe câmpii, pot fi găsite cu ușurință și sunt utilizate în special pentru ceai. Plantele vindecă miopiile ușoare și au grijă de sănătatea ochilor. De asemenea se spune că anume albăstrelele tratează eficient depresiile, cresc tonusul muscular și scad riscul de pietre la rinichi.

4) Anghinare

Planta este iubită de femei, pentru că le este de mare ajutor în menținerea siluetei. Ceaiul de anghinare accelerează procesul de ardere a grăsimilor, și este un aliat de nădejde în curele de slăbire. De asemenea, ceaiul din această plantă stimulează funcțiile ficatului și ajută la detoxifierea organismului. Medicii îl recomandă ca armă împotriva afecțiunilor hepatice.

5) Rostopasca

Pentru că este o plantă extrem de activă, rostopasca trebuie să fie consumată în cantități mici, altfel ar putea prezenta efecte toxice. În cantități moderate, această plantă poate face adevărate minuni pentru sănătate.

6) Cicoarea

Cicoarea înflorește pe tot parcursul verii și este foarte des întâlnită pe meleagurile românești. Cel mai bine ar fi să o culegi în perioada iunie-august. Planta este indicată pentru combaterea oboselii, dar și ca modalitate de refacere după o intervenție chirurgicală sau după o boală mai grea. Reface pofta de mâncare, stimulează funcțiile sistemelor energetice ale organismului și este indicată în perioadele de suprasolicitarea fizică și psihică.

7) Coada șoricelului

Această plantă medicinală este în mare parte dedicată femeilor. Pe lângă faptul că ajută la reglarea echilibrului hormonal, coada șoricelului reduce riscul de afecțiuni ale uterului, ovarelor și sânilor. De asemenea, dacă este consumată cu moderație, planta reglează ciclul menstrual și reduce durerile simptomului premenstrual.

8) Gălbenele

Plantele au un intens efect cicatrizant. Gălbenelele ajută pielea să își refacă structura, și sunt deseori folosite sub formă de ceai pentru a curăța rănile ușoare. Aceste plante sunt un bun aliat al pielii sănătoase, și se regăsesc în majoritatea produselor de îngrijire.

9) Sunătoare

Sunătoarea este un excelent calmant și echilibrant psihic. Ceaiul de sunătoare, este indicat pentru tulburările psihologice, depresii, anxietate, atacuri de panică sau tulburări de somn. Un ceai de sunătoare înainte de culcare, garantează calitatea somnului.

10) Pătlagina

Este o plantă foarte eficientă pentru tratarea răcelilor și a gripelor. De asemenea, pătlagina este recomandată pentru ameliorarea astmului bronhic, a hipertensiunii arteriale și a ulcerelor.

Natura a avut grijă de noi, și ne-a pregătit câte un tratament pentru fiecare boală cu care ne confruntăm de-a lungul vieții. Tot ce trebuie să facem este să știm unde să-l căutăm.

Copii supraponderali: 4 reguli pentru a slăbi și a te simți mai bine
Sanatos si verde 13 Martie 2024, 18:20

Copii supraponderali: 4 reguli pentru a slăbi și a te simți mai bine

Dr. Vincent Boggio, de la Spitalul Universitar din Dijon, a elaborat o metodă destinată părinților și copiilor lor...

Copii supraponderali: 4 reguli pentru a slăbi și a te simți mai bine
7 cereale cu indice glicemic scăzut, pentru dieta diabeticilor
Sanatos si verde 07 Martie 2024, 19:17

7 cereale cu indice glicemic scăzut, pentru dieta diabeticilor

Orezul este un aliment de bază în multe țări din întreaga lume, iar orezul basmati integral poate fi benefic pentru...

7 cereale cu indice glicemic scăzut, pentru dieta diabeticilor
Alimente care combat îmbătrânirea prematură și mențin vitalitatea
Sanatos si verde 07 Martie 2024, 12:25

Alimente care combat îmbătrânirea prematură și mențin vitalitatea

Într-o lume în care ritmul de viață este rapid și stresant, adoptarea unui regim alimentar sănătos poate fi cheia pentru a ne...

Alimente care combat îmbătrânirea prematură și mențin vitalitatea
Pește pentru un risc mai mic de depresie
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:26

Pește pentru un risc mai mic de depresie

Alimentele care asigura longevitatea organismului și care sunt capabile să-i dea acestuia tot ce are nevoie pentru a...

Pește pentru un risc mai mic de depresie
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:22

Roșii cu antioxidant

Nu uităm nici de roșii în săptămâna alimentelor extrem de sănătoase, la Sănătos și verde. Aici mă refer și la...

Roșii cu antioxidant
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:18

Nuci pentru inimă

Astăzi, la Sănătos și verde, vă recomand sa nu evitați nucile, ba chiar dimpotrivă - să le consumați deseori. Pentru că...

Nuci pentru inimă
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:13

Fasolea susține îmbătrânirea sănătoasă

Super alimentele sunt vedetele săptămânii la Sănătos și verde. Vă povestesc despre produsele care nu ar trebui să ne...

Fasolea susține îmbătrânirea sănătoasă
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:08

Legume crucifere pentru o dietă echilibrată

Sănătos și verde săptămâna aceasta cu alimente minune. Este vorba despre acele produse atât de benefice pentru...

Legume crucifere pentru o dietă echilibrată