Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ardei colorați, dulci și iuți, delicioși și sănătoși

Capsicum annuum L. pe numele sau științific, ardeiul este originar din America de Sud, dintr-un soi de acum 7.000 de ani, iar apoi a fost adus și în Europa, de către exploratorii spanioli și portughezi.

23 Octombrie 2015, 05:02

Este una din cele mai vechi plante cu virtuti de medicament, dar si un aliment foarte popular.

Ardeiul se cultiva astazi pe o suprafata de 1,2 milioane hectare de teren. Nu este o planta cu pretentii speciale la lumina, caldura, apa si hrana. Solul in care se cultiva ardeiul trebuie sa fie afanat, bogat in substante nutritive, poate fi imbunatatit cu ingrasamant natural, iar respectand toate conditiile acestea, recolta poate fi una foarte bogata.

Dupa ce intreaga lume a facut cunostinta cu gustul sau special, ardeiul a inceput sa fie cultivat pe suprafete extinse.

Asia este continentul cu cea mai mare productie de ardei (1.050 mii de hectare), urmeaza Africa, unde ardeiul este cultivat pe 284 mii de hectare. In Europa, in topul clasamentului tarilor cultivatoare de ardei sta Spania, urmata de Italia. Si in Romania, ardeii ocupa un loc destul de important in preferintele producatorilor.

Astfel, la noi se cultiva urmatoarele soiuri: ardeiul gras, cu fructe mari, dulci; ardeiul gogosar, si acesta cu fructe mari, dulci, rotunde, de un rosu intens sau chiar verzi; ardeiul lung, tot cu fructe mari, dulci, cu pulpa mai subtire; ardeiul iute: fructe mici, iuti, cu pulpa subtire, de forma conic-alungita sau sferica.

Acesta contine, nu doar capsaicina, ci si luteina, capsantina si capsorubina, substante care previn cancerul, bolile cardiovasculare si boala Alzheimer; ardeiul de boia: fructe asemanatoare ardeiului lung sau iute, cu gust dulce sau iute.

Daca sunt rosii, verzi, galbeni sau de culoare portocalie, acest lucru depinde de cantitatea de capsaicina continuta. Capsaicina este principala substanta activa din ardei. Cea mai mare cantitate de capsaicina o au ardeii rosii, in special cei iuti.

Beneficiile ardeilor pentru sanatate

Asa cum era de asteptat, pe langa gustul special pe care il au, ardeii au fost apreciati, inca din vechime, pentru calitatile lor. Iata cateva dintre acestea:

- au calitati antiimflamatoare. Crampele musculare pot fi combatute cu ajutorul unei paste din ardei. La fel de util este si consumul de ardei iute in alimentatie, in condimentarea diverselor preparate culinare.

- au in compozitie o cantitate destul de mare de vitamina C si vitamina A, iar acestia sunt antioxidanti puternici. De aceea, consumul de ardei ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi. In acest mod se incetineste procesul de imbatranire si se stimuleaza imunitatea.

- au un continut bogat de acid folic si vitamina B6, substante care ajuta la scaderea tensiunii arteriale si la evitarea bolilor cardiovasculare. Specialistii spun ca un consum moderat de ardei scade drastic riscul de infarct miocardic.

- contin licopen, substanta care previne aparitia cancerului.

- favorizeaza procesul de digestie, protejand mucoasa stomacala si ajutand la eliminarea gazelor intestinale. Exista si persoane care cred ca ardeiul iute nu este bun pentru stomac.

Citeste continuarea pe daciccool.ro

Ștevia previne obezitatea
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 10:37

Ștevia previne obezitatea

Chiar dacă este o plantă minunată, întâlnită în majoritatea gospodăriilor primăvara, puțini dintre noi...

Ștevia previne obezitatea
Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 09:59

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi

Multe plante medicinale pot reduce tensiunea arterială ridicată și sunt des utilizate în prepararea tratamentelor...

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 00:59

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?

Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate...

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Un foarte bun imunostimulator, leurda
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:36

Un foarte bun imunostimulator, leurda

Leurda este recunoscută ca un remediu natural, fiind considerată leacul oferit de natură organismului în lunile de...

Un foarte bun imunostimulator, leurda
Ceapă verde împotriva calculilor renali
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:31

Ceapă verde împotriva calculilor renali

Ceapa verde este recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și de a distruge virusurile gripale....

Ceapă verde împotriva calculilor renali
Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:00

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul

Deoarece sunt bogate în clorofilă, plantele verzi ajută la combaterea constipației, proaspetei respirații, mirosurilor...

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Urzicile, primăvara din farfurie
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:54

Urzicile, primăvara din farfurie

Primăvară fără urzici nu ar trebui să existe. Fără urzici în meniul nostru, mai exact. Aceasta este recomandarea mea la...

Urzicile, primăvara din farfurie
Nicio masă fără salată verde
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:48

Nicio masă fără salată verde

Nicio masă fără salată verde. Acesta este sfatul zilei la Sănătos și verde. Zilele acestea vă fac poftă cu legume de sezon,...

Nicio masă fără salată verde