-

Remedii naturale pentru tuse şi dureri în gât

În această perioadă, caracterizată prin temperaturi scăzute, vânt, ne confruntăm frecvent cu diferite infecţii şi inflamaţii la nivelul căilor respiratorii, ce îmbracă diferite forme: rinite, rinofaringite, faringoamigdalite, bronşite, laringite, chiar crize de astm bronşic.

Pe lângă o alimentaţie echilibrată şi diversificată, recomandate sunt şi plantele aromatice: ardei iute, coriandru, fenicul, ceapa, usturoi, cimbru, hrean, ghimbir, şofran, busuioc, scorţişoară, cuişoare. Au efecte de stimulare a circulaţiei sangvine, înlătură senzaţia de frig, fluidifică secreţiile bronşice, uşurează expectoraţia şi ameliorează tusea.

Hidratarea, importantă şi în sezonul rece

Alături de apă, sucuri naturale (de legume sau fructe), supe şi ciorbe, este bine să consumăm aproximativ 3 căni/zi de ceai din plante care stimulează imunitatea, au acţiune antiseptică şi antiinflamatoare la nivel respirator, diminuează tusea, uşurează expectoraţia şi respiraţia, scad febra şi ameliorează durerile în gât.

Tinctura de propolis cu miere calmează tusea

Pentru fluidificarea secreţiilor bronşice şi diminuarea tusei puteţi folosi următoarele plante: cimbru, cimbrişor, busuioc, lemn-dulce, ciuboţica-cucului, tei, podbal, pătlăgină, valeriană, tei. Ceaiurile se beau călduţe, îndulcite cu miere. De asemenea, pentru calmarea tusei, puteţi apela la un amestec de suc de lămâie cu miere (în părţi egale), tinctură de propolis cu miere, suc de ceapă sau de ridiche neagră cu miere.

Durerile în gât, ameliorate cu salvie, cimbru, mentă şi eucalipt

În cazul inflamaţiei sau infecţiilor la nivelul mucoasei faringiene, cu apariţia senzaţiei neplăcute de durere în gât, se pot administra:

•Extern – comprese cu oţet de mere, comprese cu felii de cartofi cruzi, cataplasme cu ceapă coaptă, aplicate calde;

•Intern – decoct din scoarţă de salcie, infuzie de nalbă-mare; •Comprimate pentru supt, ce conţin extract de salvie, ulei de cimbru, busuioc, tea-tree, mentă, eucalipt.

Tincturile au efecte antiseptice şi antiinfecţioase

Mai puteţi folosi şi tincturile din plante, care ajută la creşterea rezistenţei organismului, elimină disconfortul respirator, au efecte antiseptice şi antiinfecţioase, bronhodilatatoare, mucolitice: creţuşca, fructe de coacăz, rizomi de ghimbir, extracte din muguri de plop, iarba-mare, coada-şoricelului, mesteacăn, muşeţel, podbal. În general, se administrează jumătate sau o linguriţă din aceste tincturi de 2-3 ori/zi (în funcţie de vârstă), diluată în aproximativ 200 ml apă sau ceai.

Citeste continuarea pe ziarulunirea.ro