-

8 efecte benefice ale perelor asupra sănătății noastre!

Numite de către Homer “ un dar la zeilor”, perele ocupă locul doi ca popularitate în rândul fructelor, după mere.
Dulci, zemoase, aromate, perele conțin apă în proporție de 80%, fibre, acizi organici liberi, potasiu, fier și vitamina C. Pentru a beneficia de proprietățile acestor fructe delicioase de toamnă se recomandă consumul cu tot cu coajă. Din pere se pot face decocturi și compoturi care sunt bogate în substanțe cu proprietăți astringente numite tamine, fiind de un real folos în tulburările intestinului. Sucurile de pere reglează digestia și sunt recomandate persoanelor care suferă de diabet zaharat și obezitate.


Perele au un indice glicemic redus (30), motiv pentru care sunt digerate și absorbite mult mai lent față de alte alimente . Pe lângă aceste beneficii, perele sunt recomandate în multe alte afecțiuni. Aflați care sunt acestea!
1. Previn apariția cancerului
Perele conțin acid hidroxicinamic care s-a dovedit că ajută la prevenirea cancerului de stomac. O porție de mere și pere pe zi este asociată cu un risc mai scăzut de cancer pulmonar la femei. Un alt nutrient care se regăsește în compoziția perelor, cuprul, ajută la prevenirea cancerului de colon. Conținutul ridicat de vitmina C, calciu, săruri minerale, fier, fosfor, potasiu, cupru, ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi și ajută la prevenirea cancerului.
2. Scad nivelul de colesterol din organism – prezența pectinei în pere este mai mare decât în mere; aceasta are rolul de a mișcora nivelul de colesterol și de a tonifia sistemul digestiv.
3. Mențin ochii sănătoși - potrivit unui studiu publicat in Arhivele de Oftalmologie, trei porții de pere consumate în fiecare zi reduc cu 36% riscul de apariție a degenerescenței maculare - cauza principală în pierderea vederii la persoanele în vârstă. Înlocuiește alimentele bogate în calorii cu fructe delicioase, precum perele, merele, gutuile, care asigură vitaminele necesare organismului.
4. Au efecte benefice asupra ovarelor și testiculelor - coaja perelor conține o substanță denumită amfakt care acționează asupra proteinelor ce determină eliberarea hormonilor ovarieni.
5. Reduce febra și calmează durerile în gât - un pahar mare cu suc de pere s-ar putea să îți reducă febra și să îți calmeze durerile în gât. Consumat pe timp de vară, în fiecare dimineață și seară, sucul de pere ajută organismul să își regleze temperatura și previne durerile de gât.
6. Ameliorează si tratează constipația – perele au rolul de a regla tranzitul intestinal și de a preveni și trata constipația, datorită pectinei, care este diuretică și poate avea un efect laxativ ușor.
7. Au efect sedativ și calmant - printre numeroasele beneficii ale consumului de pere se numară și efectul sedativ și calmant al sistemului nevos, dar și efectul cicatrizant pe care il au asupra tenului. Măștile realizate din pere ajută la vindecarea acneei datorită acțiunii astringente a pulpei de pară. Se aplică câteva felii pe obraz, se lasă să acționeze câteva minute, după care se clătește fața cu apă calduță.
8. Ajută la refacerea corzilor vocale – fierbeți 2 pere, tocați-le mărunt până devin o pastă și amestecați-le cu puțină miere. Conținutul cremos ajută la vindecarea corzilor vocale.