-

9 motive SĂNĂTOASE ca să mănânci toată toamna DOVLEAC!

Copt sau sub formă de placintă, crud și ras în salate, înăbușit în supe, sub formă de decoct sau de semințe, dovleacul este extrem de hrănitor și benefic pentru sănătate. Acesta face parte dintr-o familie mare şi pregătită să aducă numai beneficii organismului: dovlecelul, castravetele, pepenele.

Galbenul-portocaliu aprins ascunde o mulţime de carbohidraţi şi beta-caroten. Beta-carotenul este o provitamină ce va fi convertită de către organism în vitamina A. Pulpa de dovleac conține vitamine, în special provitamina A, vitaminele E și C, săruri minerale, hidrați de carbon, protide, iar semințele conțin ulei, protide, lecitina, rezine și enzime cu proprietăți antihelmintice.
Cele mai puternice efecte terapeutice le au semințele de dovleac. Însă, dovleacul în întregime, este un remediu eficient în prevenirea și tratarea multor boli.
1. Seminţele de dovleac au puterea de a elimina viermii intestinali, fiind unul dintre cele mai eficiente tratamente naturiste împotriva paraziților de acest fel.
2. Reglează colesterolul și stimulează activitatea rinichilor. Uleiul de dovleac extras din semințe este recomandat pentru reducerea colesterolului în exces.
3. Dovleacul reduce riscul producerii anumitor tipuri de cancer și oferă organismului protecție împotriva bolilor de inimă (datorită conținutului de antioxidanți).
4. Dovleacul are acțiune laxativă, fiind util în dispepsii și constipații, datorită conținutului bogat în magneziu și potasiu.
5. Sucul proaspăt de dovleac este indicat pentru ulcer și pentru aciditatea mărită. Sucul trebuie băut de trei ori pe zi cate 100 de grame, cu o jumătate de oră înainte de mese. De asemenea are proprietăți sedative, fiind util în cazul insomniilor.
6. Ajută în tratarea cistitei – în acest caz, se prepară 200 g de seminţe cu 500 ml de apă clocotită – se infuzează seminţele pisate în apa clocotită timp de 8-10 ore. Se consumă fierbinte, câte 100 ml, de patru ori pe zi, în intervalul dintre mese.
7. Încetineste procesul de îmbătrânire și ajută organismul în procesul de regenerare. Datorită conținutului important de vitamina C, care stimulează producția de colagen, bostanul are grijă de frumusețea și fermitatea pielii tale. Există o varietate de creme hidratante și anti-rid care conțin dovleac. De aceea, poate fi folosit cu succes și în măștile cosmetice. În plus, vitamina A și betacarotenul protejează pielea de acțiunea nocivă a radicalilor liberi și reduc probabilitatea îmbătrânirii premature.
8. Cu aproximativ 50 de calorii pe 150 grame, bostanul ar trebui să se numere printre alimentele de bază în meniul tău, dacă te afli la dietă. Datorită fibrelor pe care le conține, bostanul îți garantează senzația de sațietate pentru mai mult timp, ceea ce înseamnă că vei putea respecta un meniu sănătos, fără să mănânci prea mult.
9. Seminţele infuzate, pisate, fierte pot fi considerate o binecuvântare pentru optimizarea digestiei şi lactaţiei.
Pentru uz extern, dovleacul este un bun remediu în cazul arsurilor, inflamațiilor și abceselor.