Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cozile de cireşe – cele mai eficiente diuretice naturale

Lăsate cumva în umbră de către cireşe, cu roşul strălucitor şi prospeţimea lor inconfundabilă, codiţele prin care aceste fructe se hrănesc sunt prea rar luate în seamă.

17 Septembrie 2015, 04:31

Şi totuşi, creşterea rapidă a cireşelor, culoarea şi gustul lor, totul se datorează acestor tije mici şi verzi, extrem de eficiente în terapie, şi pe care, în mod surprinzător, puţine tradiţii populare de vindecare din lume le recunosc. Iar din acest punct de vedere, medicina populară românească este, din nou, foarte bine “documentată”, devansând cu multe veacuri cercetările ştiinţifice sofisticate ale zilelor noastre.

Carte de vizită

Deşi se vorbeşte doar despre “cozile de cireşe”, în realitate, se folosesc pedunculii de la două specii: cireşul (Cerasus avium) şi vişinul (Cerasus vulgaris), ambele conţinând aceleaşi principii active. Secretul acestor pedunculi este că prin ei se tranzitează toată seva care hrăneşte fructele în procesul lor de creştere şi de coacere, fiind un veritabil cordon ombilical pentru delicioasele cireşe şi vişine, care serveşte, între altele, şi drept pavăză de sănătate pentru fructe.

De pildă, în aceste codiţe găsim săruri de potasiu care ajută la regularizarea ritmului cardiac, dar au şi efect de stimulare a rinichilor. Apoi, flavonoidele pe care această parte a plantei le conţin stimulează suplimentar activitatea rinichilor şi, în plus, reduc inflamaţia, combat alergiile şi previn bolile cardiace. În fine, pigmenţii din cozile de cireşe şi de vişine sunt un foarte puternic antioxidant şi întineritor, ajutând la prevenirea şi tratarea bolilor articulare, stimulând imunitatea.

Recoltare şi conservare

Imediat după recoltarea fructelor, cozile de cireşe şi vişine se spală bine, apoi se lasă să se scurgă şi se întind în strat foarte subţire, fără să se suprapună, la soare, ferite de orice precipitaţii sau umezeală. După încheierea procesului de uscare (când cozile devin rigide şi se rup cu un pocnet sec), se depozitează în saci de hârtie, în locuri curate şi ferite de umezeală.

Preparate din cozi de cireşe

Pulberea de cozi de cireşe

Se obţine prin măcinarea cu râşniţa electrică de cafea a pedunculilor, din ea administrându-se de 2-3 ori pe zi câte o linguriţă. Acest remediu are excelente calităţi depurative, hipoglicemiante, precum şi efecte hipotensoare (reduce uşor tensiunea arterială).

Infuzia combinată de cozi de cireşe

Se pun două linguriţe de pulbere de cozi într-un pahar de apă şi se lasă la macerat vreme de 6-8 ore, la temperatura camerei, după care se strecoară. Extractul obţinut se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe vreme de 1 minut, în încă un pahar de apă, după care se lasă să se răcească. În final, se combină cele două extracte, iar preparatul obţinut se va administra pe parcursul unei zile.

Vinul de cozi de cireşe

Se macină 50 de grame de pedunculi uscaţi de cireşe, cu ajutorul unei râşniţe electrice de cafea, după care se pun într-un litru de vin alb de bună calitate. După trecerea a şapte-zece zile, timp în care amestecul e lăsat la temperatura camerei, vinul se filtrează prin tifon şi se trage într-o sticlă de culoare închisă, care se păstrează într-un loc răcoros. Se beau câte 2- 3 păhărele pe zi, pe stomacul gol, cu jumătate de oră înainte de a mânca. Este un preparat eficient contra celulitei.

Extractul uscat de cozi de cireşe

Se obţine dintr-un extract alcoolic de cozi de cireşe, din care se evaporă complet alcoolul, rămânând o pulbere fină, cu gust astringent-sărat, extrem de concentrată în principii active: extractul uscat de cozi de cireşe. Conţine de 5-6 ori mai multe principii active decât simpla pulbere obţinută prin măcinare.

Mai mult, principiile active din extract sunt asimilate integral de organism (şi nu doar în proporţie de 25%, ca în cazul simplei pulberi).

Citeste articolul complet pe ziarulunirea.ro

Păpădia, planta miracol pentru sănătate
Sanatos si verde 19 Aprilie 2024, 17:17

Păpădia, planta miracol pentru sănătate

Aprilie este o luna a plantelor ce pot veni în spijinul sănătății oamenilor. Păpădia, ciuboțica cucului, brusturele, urzică...

Păpădia, planta miracol pentru sănătate
Propolisul calmează durerea de urechi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 10:40

Propolisul calmează durerea de urechi

Continuăm la Sănătos și verde traseul nostru săptămânal și descoperim cu această ocazie ce putem folosi pentru a...

Propolisul calmează durerea de urechi
Ștevia previne obezitatea
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 10:37

Ștevia previne obezitatea

Chiar dacă este o plantă minunată, întâlnită în majoritatea gospodăriilor primăvara, puțini dintre noi...

Ștevia previne obezitatea
Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 09:59

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi

Multe plante medicinale pot reduce tensiunea arterială ridicată și sunt des utilizate în prepararea tratamentelor...

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 00:59

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?

Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate...

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Un foarte bun imunostimulator, leurda
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:36

Un foarte bun imunostimulator, leurda

Leurda este recunoscută ca un remediu natural, fiind considerată leacul oferit de natură organismului în lunile de...

Un foarte bun imunostimulator, leurda
Ceapă verde împotriva calculilor renali
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:31

Ceapă verde împotriva calculilor renali

Ceapa verde este recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și de a distruge virusurile gripale....

Ceapă verde împotriva calculilor renali
Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:00

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul

Deoarece sunt bogate în clorofilă, plantele verzi ajută la combaterea constipației, proaspetei respirații, mirosurilor...

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul