Ascultă Radio Antena Satelor Live

8 remedii naturale pentru tratarea anemiei

Anemia, o afecţiune cauzată de scăderea cantităţii de hemoglobină sau a numărului de globule rosii din sânge, poate fi tratată pe cale naturală, o alimentaţie atent concepută fiind cheia unei vindecări rapide.

8 remedii naturale pentru tratarea anemiei

10 Iulie 2022, 05:25

Aproape jumătate din sângele din organismul omului conţine globule rosii care transportă oxigenul la ţesut. Prin scăderea globulelor rosii, scade cantitatea de oxigen transportată in organism. Simptomele anemiei sunt pierderea apetitului, apariţia ameţelilor, a zgomotelor in urechi, constipaţie, iritabilitate si dureri de cap, tegumente palide.

Cauzele anemiei
• Lipsa de fier - anemia feriprivă poate fi cauzată de lipsa de fier, care ajută la oxigenarea ţesuturilor. Scaderea concentraţei de fier din organism duce la oboseală intelectuală si la slăbiciunea muschilor. Lipsa fierului din organism este cauzată fie de pierderi de sânge, fie de aportul insuficeunt din alimente.
• Absenţa vitaminei B12 - anemia pernicioasă este cauzată de lipsa vitaminei B12 care stimulează hematopoeza din maduva osoasă.
• Anemia hemolitică este cauzată de acţiunea anticorpilor asupra globulelor rosii, de pierderi masive de sânge (răni, menstruaţie abundentă, ulceratii, hemoroizi);
• Anemie provocată de afectarea măduvei spinarii, a ficatului ori a tiroidei sau de artrita reumatoidă.

Alimente recomandate
O anemie care nu a căpătat aspect patologic poate fi usor tratată prin adaos de fier in alimentaţie.
Sunt recomandate următoarele alimente: caise, sfeclă rosie, struguri, cirese, curmale, mazăre, salată verde, alune, miere, ghimbir, păstârnac, hrean, usturoi, ceapă, nucsoară, dovleac, morcovi, fasole, soia si spanac. Ficatul sau extractul din ficat conţin substanţele necesare pentru refacerea hemoglobinei. Acidul tanic, prezent in cafea si in ceaiul negru, ca si in produsele lactate, inhibă absorbirea fierului, in vreme ce vitamina C favorizează acest proces.

Remedii naturale pentru anemie

1) Vitamina B12
Vitamina B12 este necesară pentru prevenirea sau pentru tratarea ameniei. Aceasta se găseste in cantităţi mari in proteina animală, mai ales in rinichi si ficat, dar si in produsele lactate.

2) Sfeclă
Sfecla este de mare ajutor in vindecarea anemiei. Sucul de sfeclă conţine potasiu, fosfor, calciu, sulf, iod, fier, cupru, carbohidraţi, proteine, grăsimi si vitaminele B1, B2, B6, acid nicotinic si vitamina P. Cu un conţinut bogat de fier, sfecla ajută la formarea globulelor rosii. Sucul de sfeclă rosie fortifică si asigura corpului putere si rezistenţă. Este recomandată in special copiilor si tinerilor suferinzi de anemie, la care are efecte maxime.

3) Cimbrisor
Frunzele de cimbrisor ajută la formarea sângelui. Frunzele ajunse la maturitate sunt recomandate adolescentelor pentru prevenirea anemiei, care poate fi produsă de pubertate si de menstruaţie. Seminţele de cimbrisor sunt, de asemenea, indicate in vindecarea anemiei, deoarece sunt bogate in fier.

4) Lăptuci
Laptuca este un alt remediu pentru această afecţiune, deoarece are un conţinut considerabil de fier. De asemenea, lăptucile sunt considerate si un bun tonic pentru anemie. Fierul din acest aliment este usor absorbit de către organism.

5) Spanac
Această legumă este o valoroasă sursă de fier si un aliment potrivit pentru orice vârstă, având efecte benefice si asupra altor boli cauzate de lipsa de fier.

6) Soia
Soia este bogată in fier si, de asemenea, are o cantitate ridicată de proteine. De cele mai multe ori, persoanele care suferă din cauza anemiei au si probleme digestive, de aceea este de preferat să se consume lapte din soia, pentru că este usor de digerat.

7) Migdale
Migdalele conţin cupru. Acesta, impreună cu vitaminele, acţionează ca un catalizator in sinteza hemoglobinei, astfel, migdalele fiind un remediu folositor pentru anemie.
Reţetă: 7 migdale se ţin in apă timp de două ore, se indepărtează coaja rosiatică, apoi se sfărâmă până se transformă intr-o pastă care trebuie mâncată in fiecare zi, timp de trei luni.

8) Mierea
Mierea este un remarcabil producător de hemoglobină pentru corp. Aceasta are un conţinut ridicat de fier, cupru si mangan.
Ia 2-3 linguri (30-45 ml) de miere zilnic, in oricare formă iţi place - in apă călduţă, in cerealele de la micul dejun, pe pâine prăjită sau ca atare.

Alte medicamente naturale
Mai sunt câteva alimente cu un conţinut bogat de fier, care pot fi folosite ca tratament pentru anemie: bananele, strugurii negri, prunele, căpsunele, stafidele, ceapa, morcovii, ridichile, ţelina si rosiile.
Dieta este extrem de importantă pentru tratarea anemiei, deoarece unele mâncăruri precum pâinea albă, orezul, zahărul si deserturile lasă organismul fără necesarul de fier. Acestea ar trebui excluse din dieta zilnică.
Specialistii recomandată ca fierul să fie luat in formă naturală si organică, asa cum se găseste in alimente. Din această cauză, dieta trebuie să se axeze pe legume crude si fructe proaspete, deoarece sunt adevărate surse naurale de fier. De asemenea, dacă suferi de anemie ar trebuie să incepi un tratament terapeutic cu o dietă bazată exclusiv pe fructe timp de 5 zile pe săptămână, 3 mese pe zi, constând numai in suc proaspăt de fructe. Aceasta trebuie urmată de o dietă numai cu fructe si lapte timp de aproximativ 15 zile. În aceste condiţii, mesele trebuie luate exact la aceeasi oră.
La finalul acestor diete, alimentaţia obisnuită va fi introdusă gradual, pentru a reobisnui organismul.

Remedii simple
• ceai decoct dintr-o frunză mică de curmal, tăiată in fâsii;
• pisează fin coji de arahide si ia zilnic câte o linguriţă plină, impreună cu 1/2 pahar cu apă caldă;
• salată din ouă fierte si rosii – se mănâncă de 3 ori pe zi;
• salată din un măr, o rosie si 3 linguriţe de seminţe de susan - se mănâncă de două ori pe zi.

Alte tratamente pentru anemie

Baie cu apă rece
Băile cu apă rece sunt recomandate pentru tratarea anemiei. Persoanele care au această problemă trebuie să facă băi cu apă rece de două ori pe zi, insă apă trebuie răcită treptat, pentru a preveni alte afecţiuni.

Baie fierbinte cu sare
O baie fierbinte timp de 5-10 minute, o dată pe săptămână, si ocazional o baie in aburi sunt extrem de folositoare. Totodată, sunt recomandate băile la lumina razelor solare deoarece stimulează producerea globulelor rosii.

Exercitii de respiraţie si exerciţii fizice usoare
Alţi factori importanţi care ajută la vindecarea anemiei sunt exerciţiile pentru respiraţie si exerciţiile fizice usoare, de preferat a fi practicate in aer liber.

Laptele de soia, perfect pentru post
Sanatos si verde 29 Martie 2024, 13:14

Laptele de soia, perfect pentru post

Sănătos și vede de post. Adică fără lactate, printre altele. Din fericire, în ziua de astăzi, avem la...

Laptele de soia, perfect pentru post
Omega 3, chiar și fără pește
Sanatos si verde 29 Martie 2024, 13:08

Omega 3, chiar și fără pește

Săptămâna aceasta vă ofer sfaturi pentru o alimentație echilibrată pe perioada postului, la Sănătos și verde....

Omega 3, chiar și fără pește
Sănătate și post cu sfeclă roșie
Sanatos si verde 29 Martie 2024, 13:03

Sănătate și post cu sfeclă roșie

. Ne delectăm în urmatoarea perioadă cu alimente de post, dar musai și sănătoase. Nu este greu, poate că nu ne e la...

Sănătate și post cu sfeclă roșie
Meniu de post, bogat în nutrienți
Sanatos si verde 29 Martie 2024, 12:54

Meniu de post, bogat în nutrienți

Sănătos și verde se adaptează zilele acestea, astfel că vorbim despre ce putem consuma pe perioada Postului Paștelui. Scopul...

Meniu de post, bogat în nutrienți
Proteine din produse de post
Sanatos si verde 29 Martie 2024, 12:48

Proteine din produse de post

Sănătos și verde ne aduce în atenție în această săptămână cele mai sănătoase produse de post. Avem în...

Proteine din produse de post
Avocado, remediu împotriva diabetului
Sanatos si verde 29 Martie 2024, 12:40

Avocado, remediu împotriva diabetului

Discuția despre diabet continuă la Sănătos și verde. În fond, această afecțiune este legată de faptul că organismul nu...

Avocado, remediu împotriva diabetului
Oțetul de mere, remediu împotriva glicemiei
Sanatos si verde 29 Martie 2024, 11:48

Oțetul de mere, remediu împotriva glicemiei

Sănătos și verde cu mai puțin zahăr săptămâna aceasta, dar cu un plus de alimente sănătoase și, colac peste pupăză, și...

Oțetul de mere, remediu împotriva glicemiei
Ulei de măsline, contra glicemiei
Sanatos si verde 29 Martie 2024, 11:35

Ulei de măsline, contra glicemiei

Sănătos și verde, un nou început, declarăm astfel săptpmâna în care ținem în frâu glicemia. Și...

Ulei de măsline, contra glicemiei