Ascultă Radio Antena Satelor Live

Alimente care te apără vara de... viroze

Credeți că dacă e vară ați scăpat de viroze? Că numai în celelalte anotimpuri boala asta își face de cap? Ei bine, vă înțelați. Vara este la fel de periculoasă, când vine vorba de afecțiuni ale aparatului respirator superior!

Alimente care te apără vara de... viroze

10 Iulie 2022, 05:25

Aerul condiționat, fereastra deschisă, băuturile reci și înghețata, chiar și plaja în exces, mai ales când soarele e în crucea cerului, toate sunt elemente favorizante pentru apariția unor viroze.

Românul zice că numai oamenii sănătoși răcesc vara! Așa o fi... dar sănătos înseamnă să fii... sănătos, nu să îți tot ștergi nasul cu batista.

Ca să ne ferim de viroze specialiştii ne sfătuiesc să ne spălăm cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, să evităm pe cât posibil locurile aglomerate, să ne îmbrăcăm corespunzător - să nu ne fie nici pea cald, nici prea frig - şi, nu în ultimul rând, să mâncăm alimente care ne întăresc sistemul imunitar.

Potrivit specialiştilor, în această perioadă, alimentaţia zilnică trebuie să fie foarte bogată în vitamine şi minerale, deoarece acestea întăresc sistemul imunitar. Aşadar, nu uita să consumi cât mai multe legume, fructe, lactate şi grăsimi vegetale.

1. Lactatele şi brânzeturile. Dacă avem un deficit de calciu, organismul nostru nu se poate proteja de virusurile virozei. Aşadar, produsele lactate şi brânzeturile ne protejează organismul de virozele respiratorii, iar dacă deja ne-am îmbolnăvit, ne ajută să ne vindecăm mai repede. În concluzie, bea zilnic un pahar de iaurt sau kefir deoarece conţine probiotice, bacterii care ne stimulează imunitatea.

2. Carnea. Proteinele din carne ajută la formarea anticorpilor, este recomandat totuşi să nu facem abuz de carne şi să evităm consumul de carne grasă. Aşadar, la prânz o supă de pui este bine-venită, deoarece este o sursă bună de anticorpi, fiind benefică şi în cazul durerilor de gât. Şi peştele, în special somonul, conţine substanţe care ne întăresc sistemul imunitar, iar acizii graşi Omega 3 oferă organismului energie şi îl protejează de viruși.

4. Fructele. În special citricele sunt considerate inamicul principal al răcelii, deoarece au un conţinut ridicat de vitamina C. Acestea pot fi consumate atât în stare naturală, cât şi sub formă de sucuri proaspete. Mai mult, fructele exotice ajută organismul să lupte împotriva virusurilor. Şi merele sunt considerate inamicul răcelilor. Tusea şi bronşitele pot fi tratate cu fiertură de mere: se taie merele mărunt, apoi se adaugă apă şi se lasă la fiert timp de zece minute. Lichidul se bea cald, câte două linguriţe, de opt sau zece ori pe zi.

5. Legumele. Ceapa, usturoiul şi ardeiul iute au efecte antiseptice, antivirale, antibacteriene şi antifungice, care ne feresc de răceală. Varza, conopida, broccoli şi salata verde ajută la eliminarea toxinelor din organism şi protejează ţesuturile de agresiunea frigului. Şi ardeiul gras este foarte bogat în vitamina C. Un singur ardei gras conţine aceeaşi cantitate de vitamina C pe care o găsim în patru lămâi. Totodată, morcovii conţin o substanţă numită imunoglobulină, care are şi proprietăţi antivirale. Şi hreanul tratează mai multe afecţiuni ale sistemului respirator. Dacă eşti răcit, bea sirop de hrean care se prepară astfel: se dă pe răzătoare o rădăcină de hrean, se amestecă apoi cu patru linguri de miere şi se lasă câteva minute la macerat. Apoi se strecoară şi se lasă la răcit. Se vor lua trei linguri pe zi. La fel de eficientă este şi fasolea verde, care conţine anumiţi nutrienţi, precum fibre, vitamine, acid folic, potasiu şi magneziu care protejează organismul. Nu uita nici de efectele miraculoase ale ridichilor negre. Sucul proaspăt al unei ridichi negre în care adăugăm puţină sare este un remediu excelent împotriva răcelii. Afecţiunile respiratorii, precum gâtul iritat sau nasul înfundat, sunt îndepărtate ca prin minune cu o cură de suc de ridichi. În plus, ridichile au şi efect analgezic, astfel că vei scăpa rapid de durerile de cap.

6. Ceaiurile. Nu trebuie să fim răciţi ca să bem o ceaşcă de ceai cald în care am stors o jumătate de lămâie şi pe care l-am îndulcit cu o linguriţă de miere de albine. Cel puţin seara, înainte de culcare! În special ceaiurile de afine şi cătină au proprietăţi antivirale şi antibacteriene, având un efect pozitiv asupra imunităţii. Şi busuiocul poate fi folosit pentru ceai, deoarece uleiurile acestei plante au proprietăţi importante pentru prevenirea şi combaterea răcelilor. Nu bea ceai fierbinte dacă te doare gâtul. Ceaiul fierbinte irită gâtul şi astfel întârzie vindecarea.

Plantele primăverii: Remedii naturale pentru sănătate
Sanatos si verde 28 Aprilie 2025, 14:16

Plantele primăverii: Remedii naturale pentru sănătate

Plantele au fost dintotdeauna alături de oameni, oferindu-ne vindecare și întărirea imunității. Dacă știm cum să le culegem...

Plantele primăverii: Remedii naturale pentru sănătate
Sanatos si verde 13 Aprilie 2025, 05:27

Alăptarea: benefică pentru sănătatea creierului bebelușului

Un nou studiu, publicat în revista Metabolic Health and Disease, ilustrează efectul protector al alăptării materne asupra...

Alăptarea: benefică pentru sănătatea creierului bebelușului
Sanatos si verde 04 Aprilie 2025, 05:59

Dieta recomandată în arsuri de stomac

Durerea de stomac poate avea diverse origini. Este important să cunoaștem cauza, deoarece aceasta va determina tipul de...

Dieta recomandată în arsuri de stomac
Sanatos si verde 19 Martie 2025, 21:07

5 alimente care favorizează vindecarea

Pentru a se vindeca corect, este important să dezinfectați și să pansați rana. Cu toate acestea, trebuie, de asemenea, să...

5 alimente care favorizează vindecarea
Tratament balnear: puțină grijă pentru articulațiile dumneavoastră
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:15

Tratament balnear: puțină grijă pentru articulațiile dumneavoastră

Durerile, reumatismul și mobilitatea redusă vă macină viața? Tratamentele oferite în timpul unei cure balneare pot fi...

Tratament balnear: puțină grijă pentru articulațiile dumneavoastră
10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului