Ascultă Radio Antena Satelor Live

Alimente care te apără vara de... viroze

Credeți că dacă e vară ați scăpat de viroze? Că numai în celelalte anotimpuri boala asta își face de cap? Ei bine, vă înțelați. Vara este la fel de periculoasă, când vine vorba de afecțiuni ale aparatului respirator superior!

Alimente care te apără vara de... viroze

10 Iulie 2022, 05:25

Aerul condiționat, fereastra deschisă, băuturile reci și înghețata, chiar și plaja în exces, mai ales când soarele e în crucea cerului, toate sunt elemente favorizante pentru apariția unor viroze.

Românul zice că numai oamenii sănătoși răcesc vara! Așa o fi... dar sănătos înseamnă să fii... sănătos, nu să îți tot ștergi nasul cu batista.

Ca să ne ferim de viroze specialiştii ne sfătuiesc să ne spălăm cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, să evităm pe cât posibil locurile aglomerate, să ne îmbrăcăm corespunzător - să nu ne fie nici pea cald, nici prea frig - şi, nu în ultimul rând, să mâncăm alimente care ne întăresc sistemul imunitar.

Potrivit specialiştilor, în această perioadă, alimentaţia zilnică trebuie să fie foarte bogată în vitamine şi minerale, deoarece acestea întăresc sistemul imunitar. Aşadar, nu uita să consumi cât mai multe legume, fructe, lactate şi grăsimi vegetale.

1. Lactatele şi brânzeturile. Dacă avem un deficit de calciu, organismul nostru nu se poate proteja de virusurile virozei. Aşadar, produsele lactate şi brânzeturile ne protejează organismul de virozele respiratorii, iar dacă deja ne-am îmbolnăvit, ne ajută să ne vindecăm mai repede. În concluzie, bea zilnic un pahar de iaurt sau kefir deoarece conţine probiotice, bacterii care ne stimulează imunitatea.

2. Carnea. Proteinele din carne ajută la formarea anticorpilor, este recomandat totuşi să nu facem abuz de carne şi să evităm consumul de carne grasă. Aşadar, la prânz o supă de pui este bine-venită, deoarece este o sursă bună de anticorpi, fiind benefică şi în cazul durerilor de gât. Şi peştele, în special somonul, conţine substanţe care ne întăresc sistemul imunitar, iar acizii graşi Omega 3 oferă organismului energie şi îl protejează de viruși.

4. Fructele. În special citricele sunt considerate inamicul principal al răcelii, deoarece au un conţinut ridicat de vitamina C. Acestea pot fi consumate atât în stare naturală, cât şi sub formă de sucuri proaspete. Mai mult, fructele exotice ajută organismul să lupte împotriva virusurilor. Şi merele sunt considerate inamicul răcelilor. Tusea şi bronşitele pot fi tratate cu fiertură de mere: se taie merele mărunt, apoi se adaugă apă şi se lasă la fiert timp de zece minute. Lichidul se bea cald, câte două linguriţe, de opt sau zece ori pe zi.

5. Legumele. Ceapa, usturoiul şi ardeiul iute au efecte antiseptice, antivirale, antibacteriene şi antifungice, care ne feresc de răceală. Varza, conopida, broccoli şi salata verde ajută la eliminarea toxinelor din organism şi protejează ţesuturile de agresiunea frigului. Şi ardeiul gras este foarte bogat în vitamina C. Un singur ardei gras conţine aceeaşi cantitate de vitamina C pe care o găsim în patru lămâi. Totodată, morcovii conţin o substanţă numită imunoglobulină, care are şi proprietăţi antivirale. Şi hreanul tratează mai multe afecţiuni ale sistemului respirator. Dacă eşti răcit, bea sirop de hrean care se prepară astfel: se dă pe răzătoare o rădăcină de hrean, se amestecă apoi cu patru linguri de miere şi se lasă câteva minute la macerat. Apoi se strecoară şi se lasă la răcit. Se vor lua trei linguri pe zi. La fel de eficientă este şi fasolea verde, care conţine anumiţi nutrienţi, precum fibre, vitamine, acid folic, potasiu şi magneziu care protejează organismul. Nu uita nici de efectele miraculoase ale ridichilor negre. Sucul proaspăt al unei ridichi negre în care adăugăm puţină sare este un remediu excelent împotriva răcelii. Afecţiunile respiratorii, precum gâtul iritat sau nasul înfundat, sunt îndepărtate ca prin minune cu o cură de suc de ridichi. În plus, ridichile au şi efect analgezic, astfel că vei scăpa rapid de durerile de cap.

6. Ceaiurile. Nu trebuie să fim răciţi ca să bem o ceaşcă de ceai cald în care am stors o jumătate de lămâie şi pe care l-am îndulcit cu o linguriţă de miere de albine. Cel puţin seara, înainte de culcare! În special ceaiurile de afine şi cătină au proprietăţi antivirale şi antibacteriene, având un efect pozitiv asupra imunităţii. Şi busuiocul poate fi folosit pentru ceai, deoarece uleiurile acestei plante au proprietăţi importante pentru prevenirea şi combaterea răcelilor. Nu bea ceai fierbinte dacă te doare gâtul. Ceaiul fierbinte irită gâtul şi astfel întârzie vindecarea.

Copii supraponderali: 4 reguli pentru a slăbi și a te simți mai bine
Sanatos si verde 13 Martie 2024, 18:20

Copii supraponderali: 4 reguli pentru a slăbi și a te simți mai bine

Dr. Vincent Boggio, de la Spitalul Universitar din Dijon, a elaborat o metodă destinată părinților și copiilor lor...

Copii supraponderali: 4 reguli pentru a slăbi și a te simți mai bine
7 cereale cu indice glicemic scăzut, pentru dieta diabeticilor
Sanatos si verde 07 Martie 2024, 19:17

7 cereale cu indice glicemic scăzut, pentru dieta diabeticilor

Orezul este un aliment de bază în multe țări din întreaga lume, iar orezul basmati integral poate fi benefic pentru...

7 cereale cu indice glicemic scăzut, pentru dieta diabeticilor
Alimente care combat îmbătrânirea prematură și mențin vitalitatea
Sanatos si verde 07 Martie 2024, 12:25

Alimente care combat îmbătrânirea prematură și mențin vitalitatea

Într-o lume în care ritmul de viață este rapid și stresant, adoptarea unui regim alimentar sănătos poate fi cheia pentru a ne...

Alimente care combat îmbătrânirea prematură și mențin vitalitatea
Pește pentru un risc mai mic de depresie
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:26

Pește pentru un risc mai mic de depresie

Alimentele care asigura longevitatea organismului și care sunt capabile să-i dea acestuia tot ce are nevoie pentru a...

Pește pentru un risc mai mic de depresie
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:22

Roșii cu antioxidant

Nu uităm nici de roșii în săptămâna alimentelor extrem de sănătoase, la Sănătos și verde. Aici mă refer și la...

Roșii cu antioxidant
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:18

Nuci pentru inimă

Astăzi, la Sănătos și verde, vă recomand sa nu evitați nucile, ba chiar dimpotrivă - să le consumați deseori. Pentru că...

Nuci pentru inimă
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:13

Fasolea susține îmbătrânirea sănătoasă

Super alimentele sunt vedetele săptămânii la Sănătos și verde. Vă povestesc despre produsele care nu ar trebui să ne...

Fasolea susține îmbătrânirea sănătoasă
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:08

Legume crucifere pentru o dietă echilibrată

Sănătos și verde săptămâna aceasta cu alimente minune. Este vorba despre acele produse atât de benefice pentru...

Legume crucifere pentru o dietă echilibrată