Ascultă Radio Antena Satelor Live

Remedii naturiste în ulcerul gastric și duodenal

Ulcerul gastric şi cel duodenal sunt determinate de prezenţa mediului acid în stomac. Cel mai frecvent, ulcerul gastric apare la persoanele care au avut gastrită, în care o parte din celule se distrug, apărând în cele din urmă inflamaţiile şi chiar unele ulceraţii. n această afecţiune, durerile revin sezonier, şi un bolnav de ulcer le va resimţi mai acut în anotimpurile de trecere, primăvara şi toamna. Dar alimentaţia corectă este un mijloc terapeutic important în cazul ulcerului, motiv pentru care trebuie respectate o serie de reguli.

Remedii naturiste în ulcerul gastric și duodenal

10 Aprilie 2022, 05:26

Specialiştii afirmă că factorii de risc care duc la apariţia ulcerului sunt, în principal, cei genetici. Totodată, ulcerul poate apărea şi la persoanele cu un stres psihic sau fizic prelungit, dar şi la cele care au consumat perioade mai lungi de timp anumite medicamente: antiinflamatoare, aspirină, fenilbutazonă, corticosteroizi etc.

Specialiştii susţin că cel mai important lucru este respectarea cu stricteţe a orelor de masă. Aşadar, persoanele cu această afecţiune trebuie să ia obligatoriu cel puţin trei mese pe zi, chiar şi mai multe, dar mai reduse cantitativ. Hrana trebuie mestecată foarte bine, în linişte şi fără grabă, iar alimentele nu trebuie să fie nici prea fierbinţi, dar nici foarte reci. Atenţie! Nu mânca niciodată cu mai puţin de trei ore înainte de culcare. Alimentele consumate prea târziu pot determina secreţii gastrice în timpul nopţii.

Alimente permise
În dieta bolnavilor de ulcer pot fi incluse următoarele alimente: carne de vită sau de pasăre, peşte slab, şuncă slabă, legume fierte (morcovi, cartofi, fasole verde, dovlecei), lapte dulce, smântână, caş, urdă, brânză proaspătă de vaci, orez, griş, paste făinoase, ouă proaspete fierte moi sau ochiuri româneşti, salată verde, fructe dulci şi foarte coapte - banane, pepene galben, caise, piersici, mango - sucuri naturale de piersici, de mere sau de morcovi, apă plată.


Alimente interzise
Bolnavilor de ulcer le sunt interzise următoarele alimente: carnea grasă sărată, peştele gras sau afumat, carnea afumată sau preparată prin prăjire, brânzeturile fermentate sau afumate, murăturile, iaurtul şi laptele bătut, conservele de peşte, slănina, untura, maioneza, rântaşurile, pâinea proaspătă, pâinea prăjită, dulceaţa, marmelada şi ciocolata. Dintre legume sunt interzise castraveţii, ridichiile, sfecla, roşiile, vinetele, fasolea uscată, lintea, ceapa, usturoiul, varza albă şi varza roşie, ardeiul iute. Fructele care nu trebuie să se regăsească în dieta persoanelor cu ulcer sunt următoarele: nucile, alunele, migdalele şi fructele crude sau acre. În niciun caz nu consuma condimente iuţi şi iritante, oţet, boia iute, piper, hrean sau muştar. Alcoolul, băuturile carbogazoase şi fumatul sunt strict interzise, iar cafeaua trebuie evitată, mai ales pe stomacul gol.

Remedii naturiste: suc de varză şi de cartofi

Totodată, sucul de varză albă este un remediu naturist excelent în caz de ulcer gastric şi duodenal. Aceasta conţine o vitamină, vitamina U, supranumită şi „vitamina antiulceroasă”. Rezultatul tratamentului ulcerului gastro-duodenal cu cu această vitamină este mai mult decât spectaculos. Prepară zilnic un pahar de suc proaspăt de varză dulce şi bea câte o treime din pahar, între mesele principale ale zilei. Pe tot parcursul zilei, paharul cu suc se va menţine la frigider.
Rezultate bune dă şi sucul de cartofi. Se curăţă seara doi cartofi de mărime mijlocie şi se ţin în apă rece până a doua zi dimineaţă când se dau pe răzătoarea mică şi se pun într-un pahar. Se umple apoi paharul cu apă şi după zece minute se strecoară. Conţinutul unui pahar se va bea zilnic, înainte de masa de prânz, timp de două săptămâni.

Plantele medicinale, în tratarea ulcerului gastric și duodenal

Plantele medicinale pot reprezenta un remediu excelent pentru tratarea ulcerului gastric, mai ales atunci când urmezi o dietă corectă. Printre plantele medicinale care dau rezultate bune în tratamentul ulcerului gastric se regăsesc gălbenelele, sub formă de infuzie din două linguriţe de plantă la o cană cu apă. Se vor bea zilnic una sau două căni. Şi infuzia din flori de salcâm este la fel de benefică. Se va consuma câte o cană cu ceai, înaintea meselor principale.

Ștevia previne obezitatea
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 10:37

Ștevia previne obezitatea

Chiar dacă este o plantă minunată, întâlnită în majoritatea gospodăriilor primăvara, puțini dintre noi...

Ștevia previne obezitatea
Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 09:59

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi

Multe plante medicinale pot reduce tensiunea arterială ridicată și sunt des utilizate în prepararea tratamentelor...

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 00:59

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?

Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate...

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Un foarte bun imunostimulator, leurda
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:36

Un foarte bun imunostimulator, leurda

Leurda este recunoscută ca un remediu natural, fiind considerată leacul oferit de natură organismului în lunile de...

Un foarte bun imunostimulator, leurda
Ceapă verde împotriva calculilor renali
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:31

Ceapă verde împotriva calculilor renali

Ceapa verde este recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și de a distruge virusurile gripale....

Ceapă verde împotriva calculilor renali
Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:00

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul

Deoarece sunt bogate în clorofilă, plantele verzi ajută la combaterea constipației, proaspetei respirații, mirosurilor...

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Urzicile, primăvara din farfurie
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:54

Urzicile, primăvara din farfurie

Primăvară fără urzici nu ar trebui să existe. Fără urzici în meniul nostru, mai exact. Aceasta este recomandarea mea la...

Urzicile, primăvara din farfurie
Nicio masă fără salată verde
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:48

Nicio masă fără salată verde

Nicio masă fără salată verde. Acesta este sfatul zilei la Sănătos și verde. Zilele acestea vă fac poftă cu legume de sezon,...

Nicio masă fără salată verde