Ascultă Radio Antena Satelor Live

Regimul alimentar în afecţiunile gastrice

Gastrita reprezintă inflamaţia mucoasei stomacului care, netratată la timp, se poate transforma în ulcer gastric (leziune la nivelul mucoasei stomacului) sau ulcer duodenal (leziune în mucoasa duodenului).

29 Decembrie 2015, 04:13

Tratarea gastritei şi a ulcerului implică, pe lângă tratamentul medicamentos, şi adoptarea unui anumit regim alimentar.

Livia Nena, biolog cu specializare în nutriţie, explică care sunt cauzele apariţiei afecţiunilor gastrice şi cum trebuie să fie alimentaţia bolnavilor de ulcer şi de gastrită hiperacidă.

Ca şi în cazul altor boli, mecanismul de producere a gastritei hiperacide constă în inflamarea mucoasei stomacale din cauza unei hipersecreţii de acid clorhidric şi enzime necesare digestiei. În general, cei afectaţi simt o arsură în capul pieptului şi sunt chinuiţi de recurgitaţii acide, adică senzaţia de arsură.

O altă senzaţie este una dureroasă, ca urmare a contractării violente a muşchilor stomacului din cauza acidităţii excesive.

Prin urmare, în primul şi în primul rând, chiar dacă nu este vorba de aliment, fumatul este unul dintre factorii care accesează apariţia bolii şi intensifică simptomele dureroase. Deci fumatul, clar, trebuie oprit. De asemenea, neglijarea simptomelor dureroase şi continuarea unei vieţi dezordonate, cu practicarea erorilor dietetice amintite mai sus, duce la instalarea bolii ulceroase.

Prin urmare, trebuie evitate toate alimentele care determină aciditatea, o secreţie mare de suc gastric.

Care sunt aceste alimente?

Acestea sunt, în general, cărnurile, pentru că acestea cer pentru digestie sucuri gastrice acide, în vreme ce făinoasele cer sucuri gastrice alcaline. Automat se trage concluzia că o persoană care are deja ulcer sau are predispoziţie spre această suferinţă trebuie să evite carnea, carnea de porc, chiar ouăle, pentru că şi digerarea lor cer sucuri gastrice acide.

Mesele trebuie să fie servite la ore regulate, fără abateri şi în linişte, adică persoana nu trebuie să fie nervoasă. Mâncarea trebuie să fie bine mestecată. De regulă, băuturile trebuie să fie nu foarte reci şi nu foarte fierbinţi, să fie la temperatura camerei.

Ce nu au voie să consume bolnavii de ulcer şi gastrită?

Alimentele interzise bolnavilor de gastrită hiperacidă şi ulcer sunt: condimentele (ardei iute, boia, piper, muştar), sare în exces, ciocolată, cafea, băuturi, cum sunt cele tari: rachiu, ţuică, lichior, palincă. Apele minerale trebuie evitate. De asemenea, sosurile nedietetice, cu rântaş, cu grăsimi încinse, cu condimente.

Grăsimile trebuie evitate, cum este slănina, cum este untura, margarina. Sunt o serie întreagă de alimente la care trebuie să fim foarte atenţi dacă avem această problemă, pentru că o criză de ulcer este una nedorită şi este foarte greu de suportat.

Bolnavii de ulcer şi gastrită au un regim alimentar, care este acesta

Se face un regim o săptămână: din 3 în 3 ore se bea o cană cu lapte cald, pe lângă alte alimente uşoare, cum ar fi oul fiert moale, supele de orez stercurate, arpacaşul, cu un adaos de unt de casă proaspăt, fulgi de ovăz, griş, frişcă proaspătă. Mâncărurile trebuie să fie moderate ca temperatură şi asta contează foarte mult. De exemplu, după două săptămâni se recomandă supe de zarzavat strecurate prin sită, perişoare dietetice fierte, diferite prăjituri dietetice (biscuiţi, pandişpan, ecler). Trebuie să se ţină cont, în această perioadă şi în general, ca mesele să fie puţine şi dese, să fie 2-3 mese pe zi şi două gustări.

De Crăciun, de exemplu, se pot abate, dar cu riscuri. Cei care au avut şi au un ulcer deschis, deci încă rană se abat cu consecinţe destul de mari. Cei care au un ulcer închis şi cei care au predilecţie la aşa ceva se pot abate, dar alimentele trebuie preparate mai mult copt, mai mult înăbuşit, nu prăjit.

Vă daţi seama că, în momentul în care ai rană la nivelul stomacului şi inflamată mucoasa stomacului, o băutură tare este sinucidere curată. Se poate bea un vin natural, un pahar maxim şi numai în timpul meselor, pentru că nu trebuie să fie pe stomacul gol, trebuie consumat ceva pentru că acest alcool trebuie să intre în stomac pe un pat de mâncare.

Sursa: rador.ro

Secretele longevității, cum să îmbătrânim frumos și sănătos
Sanatos si verde 01 Septembrie 2025, 10:13

Secretele longevității, cum să îmbătrânim frumos și sănătos

Longevitatea nu înseamnă doar să trăiești mai mult, ci și să trăiești mai bine. Sănătatea, vitalitatea și bucuria de a fi...

Secretele longevității, cum să îmbătrânim frumos și sănătos
Tratamente naturiste pentru nervul sciatic și lumbago
Sanatos si verde 31 August 2025, 13:08

Tratamente naturiste pentru nervul sciatic și lumbago

Durerea de spate este una dintre cele mai frecvente afecțiuni moderne, afectând atât persoanele active, cât și pe cele...

Tratamente naturiste pentru nervul sciatic și lumbago
Importanța micului dejun pentru copii – cum îl faci sănătos și atractiv
Sanatos si verde 29 August 2025, 08:18

Importanța micului dejun pentru copii – cum îl faci sănătos și atractiv

Graba de dimineață face ca mulți copii să plece la școală fără să mănânce nimic sau, și mai rău, cu un croissant și un suc...

Importanța micului dejun pentru copii – cum îl faci sănătos și atractiv
Puterea plantelor: Ceaiuri pentru somn, ficat și imunitate
Sanatos si verde 26 August 2025, 13:56

Puterea plantelor: Ceaiuri pentru somn, ficat și imunitate

Plantele medicinale care favorizează somnul odihnitor, susțin sănătatea ficatului și bilei și întăresc imunitatea au fost...

Puterea plantelor: Ceaiuri pentru somn, ficat și imunitate
Importanța hidratării zilnice – câtă apă ar trebui să bem cu adevărat
Sanatos si verde 21 August 2025, 09:37

Importanța hidratării zilnice – câtă apă ar trebui să bem cu adevărat

Apa este elementul esențial al vieții, un adevăr pe care îl știm cu toții, dar pe care îl ignorăm adesea în rutina de zi cu...

Importanța hidratării zilnice – câtă apă ar trebui să bem cu adevărat
Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții
Sanatos si verde 21 August 2025, 08:50

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții

Trăim într-o epocă în care orele de somn par adesea un lux. Programul încărcat, responsabilitățile de zi cu zi și tentația...

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții
Fructele de soc – leacuri și delicii din natură
Sanatos si verde 20 August 2025, 11:59

Fructele de soc – leacuri și delicii din natură

Fructele de soc, cunoscute în popor ca „boabele negre de soc”, au fost folosite de secole atât în medicina tradițională, cât...

Fructele de soc – leacuri și delicii din natură
Lectura este una dintre cele mai benefice activităţi pentru creier
Sanatos si verde 14 August 2025, 12:07

Lectura este una dintre cele mai benefice activităţi pentru creier

Atunci când tehnologia şi reţelele sociale ne domină viaţa, lectura rămâne una dintre cele mai benefice activităţi pentru minte.

Lectura este una dintre cele mai benefice activităţi pentru creier