Ascultă Radio Antena Satelor Live

Regimul alimentar în afecţiunile gastrice

Gastrita reprezintă inflamaţia mucoasei stomacului care, netratată la timp, se poate transforma în ulcer gastric (leziune la nivelul mucoasei stomacului) sau ulcer duodenal (leziune în mucoasa duodenului).

29 Decembrie 2015, 04:13

Tratarea gastritei şi a ulcerului implică, pe lângă tratamentul medicamentos, şi adoptarea unui anumit regim alimentar.

Livia Nena, biolog cu specializare în nutriţie, explică care sunt cauzele apariţiei afecţiunilor gastrice şi cum trebuie să fie alimentaţia bolnavilor de ulcer şi de gastrită hiperacidă.

Ca şi în cazul altor boli, mecanismul de producere a gastritei hiperacide constă în inflamarea mucoasei stomacale din cauza unei hipersecreţii de acid clorhidric şi enzime necesare digestiei. În general, cei afectaţi simt o arsură în capul pieptului şi sunt chinuiţi de recurgitaţii acide, adică senzaţia de arsură.

O altă senzaţie este una dureroasă, ca urmare a contractării violente a muşchilor stomacului din cauza acidităţii excesive.

Prin urmare, în primul şi în primul rând, chiar dacă nu este vorba de aliment, fumatul este unul dintre factorii care accesează apariţia bolii şi intensifică simptomele dureroase. Deci fumatul, clar, trebuie oprit. De asemenea, neglijarea simptomelor dureroase şi continuarea unei vieţi dezordonate, cu practicarea erorilor dietetice amintite mai sus, duce la instalarea bolii ulceroase.

Prin urmare, trebuie evitate toate alimentele care determină aciditatea, o secreţie mare de suc gastric.

Care sunt aceste alimente?

Acestea sunt, în general, cărnurile, pentru că acestea cer pentru digestie sucuri gastrice acide, în vreme ce făinoasele cer sucuri gastrice alcaline. Automat se trage concluzia că o persoană care are deja ulcer sau are predispoziţie spre această suferinţă trebuie să evite carnea, carnea de porc, chiar ouăle, pentru că şi digerarea lor cer sucuri gastrice acide.

Mesele trebuie să fie servite la ore regulate, fără abateri şi în linişte, adică persoana nu trebuie să fie nervoasă. Mâncarea trebuie să fie bine mestecată. De regulă, băuturile trebuie să fie nu foarte reci şi nu foarte fierbinţi, să fie la temperatura camerei.

Ce nu au voie să consume bolnavii de ulcer şi gastrită?

Alimentele interzise bolnavilor de gastrită hiperacidă şi ulcer sunt: condimentele (ardei iute, boia, piper, muştar), sare în exces, ciocolată, cafea, băuturi, cum sunt cele tari: rachiu, ţuică, lichior, palincă. Apele minerale trebuie evitate. De asemenea, sosurile nedietetice, cu rântaş, cu grăsimi încinse, cu condimente.

Grăsimile trebuie evitate, cum este slănina, cum este untura, margarina. Sunt o serie întreagă de alimente la care trebuie să fim foarte atenţi dacă avem această problemă, pentru că o criză de ulcer este una nedorită şi este foarte greu de suportat.

Bolnavii de ulcer şi gastrită au un regim alimentar, care este acesta

Se face un regim o săptămână: din 3 în 3 ore se bea o cană cu lapte cald, pe lângă alte alimente uşoare, cum ar fi oul fiert moale, supele de orez stercurate, arpacaşul, cu un adaos de unt de casă proaspăt, fulgi de ovăz, griş, frişcă proaspătă. Mâncărurile trebuie să fie moderate ca temperatură şi asta contează foarte mult. De exemplu, după două săptămâni se recomandă supe de zarzavat strecurate prin sită, perişoare dietetice fierte, diferite prăjituri dietetice (biscuiţi, pandişpan, ecler). Trebuie să se ţină cont, în această perioadă şi în general, ca mesele să fie puţine şi dese, să fie 2-3 mese pe zi şi două gustări.

De Crăciun, de exemplu, se pot abate, dar cu riscuri. Cei care au avut şi au un ulcer deschis, deci încă rană se abat cu consecinţe destul de mari. Cei care au un ulcer închis şi cei care au predilecţie la aşa ceva se pot abate, dar alimentele trebuie preparate mai mult copt, mai mult înăbuşit, nu prăjit.

Vă daţi seama că, în momentul în care ai rană la nivelul stomacului şi inflamată mucoasa stomacului, o băutură tare este sinucidere curată. Se poate bea un vin natural, un pahar maxim şi numai în timpul meselor, pentru că nu trebuie să fie pe stomacul gol, trebuie consumat ceva pentru că acest alcool trebuie să intre în stomac pe un pat de mâncare.

Sursa: rador.ro

Copii supraponderali: 4 reguli pentru a slăbi și a te simți mai bine
Sanatos si verde 13 Martie 2024, 18:20

Copii supraponderali: 4 reguli pentru a slăbi și a te simți mai bine

Dr. Vincent Boggio, de la Spitalul Universitar din Dijon, a elaborat o metodă destinată părinților și copiilor lor...

Copii supraponderali: 4 reguli pentru a slăbi și a te simți mai bine
7 cereale cu indice glicemic scăzut, pentru dieta diabeticilor
Sanatos si verde 07 Martie 2024, 19:17

7 cereale cu indice glicemic scăzut, pentru dieta diabeticilor

Orezul este un aliment de bază în multe țări din întreaga lume, iar orezul basmati integral poate fi benefic pentru...

7 cereale cu indice glicemic scăzut, pentru dieta diabeticilor
Alimente care combat îmbătrânirea prematură și mențin vitalitatea
Sanatos si verde 07 Martie 2024, 12:25

Alimente care combat îmbătrânirea prematură și mențin vitalitatea

Într-o lume în care ritmul de viață este rapid și stresant, adoptarea unui regim alimentar sănătos poate fi cheia pentru a ne...

Alimente care combat îmbătrânirea prematură și mențin vitalitatea
Pește pentru un risc mai mic de depresie
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:26

Pește pentru un risc mai mic de depresie

Alimentele care asigura longevitatea organismului și care sunt capabile să-i dea acestuia tot ce are nevoie pentru a...

Pește pentru un risc mai mic de depresie
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:22

Roșii cu antioxidant

Nu uităm nici de roșii în săptămâna alimentelor extrem de sănătoase, la Sănătos și verde. Aici mă refer și la...

Roșii cu antioxidant
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:18

Nuci pentru inimă

Astăzi, la Sănătos și verde, vă recomand sa nu evitați nucile, ba chiar dimpotrivă - să le consumați deseori. Pentru că...

Nuci pentru inimă
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:13

Fasolea susține îmbătrânirea sănătoasă

Super alimentele sunt vedetele săptămânii la Sănătos și verde. Vă povestesc despre produsele care nu ar trebui să ne...

Fasolea susține îmbătrânirea sănătoasă
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:08

Legume crucifere pentru o dietă echilibrată

Sănătos și verde săptămâna aceasta cu alimente minune. Este vorba despre acele produse atât de benefice pentru...

Legume crucifere pentru o dietă echilibrată