Ascultă Radio Antena Satelor Live

Diete sănătoase. Regimul alimentar al diabeticului

Diabetul este o boală care poate fi controlată urmând regulile unei diete sanatoase. Regimul alimentar este esențial în tratamentul diabetului, fiind cel mai bun mijloc de echilibrare a bolii. El ajută la ţinerea sub control a glicemiei și la evitarea complicațiilor diabetului.

11 Decembrie 2015, 06:26

Doamna dr. Livia Florentina Firan, medic primar diabet, nutriție, boli metabolice în cadrul Centrului Medical de Diagnostic și Tratament Ambulator și Medicină Preventivă (CMDTAMP) București, ne oferă, în cele ce urmează, informaţii utile privind regulile de bază ce trebuie respectate în regimul pentru diabet.

Care este regimul pe care trebuie să-l urmeze o persoana diagnosticată cu diabet?

Regimul diabeticului este cel mai precis sau exact regim, pentru că fiecare pacient care intră în contact cu medicul diabetolog trebuie să înțeleagă, de la bun început, că va trebui să-și uite obiceiurile alimentare pe care le-a avut până când a intrat în cabinet. Începând din următoarea zi va respecta un orar de mese, la ore fixe.

Trebuie să-și cântărească toate cantitățile de mâncare obligatorii – și mă refer la fructe, lactate, pâine, făinoase și cartofi. Deci sunt niște categorii alimentare la care un diabetic are acces, dar nu are voie să depășească anumite cantități, și trebuie să le combine corect.

Este obligat să manânce trei mese principale și două gustări.

Ca gustare noi indicăm câte un fruct, pentru că avem nevoie de proteine animale, dar și de cele vegetale. Și atunci, obligatoriu, mâncăm puțin, des și avem 5 mese.

Când pacientul este dependent de insulină, aici mai trebuie să adăugăm încă o gustare în plus, deci va avea trei mese principale și trei gustări. Aşadar, în funcție de tipul de diabet așa vor fi aranjate și mesele.

În funcție de individ, de activitatea fizică, de activitatea de zi cu zi, noi trebuie să ne adaptăm cu mesele și cu regimul de viață strict la pacient. Adică, dacă un pacient lucrează noaptea, chiar dacă face insulină, va trebui să mă adaptez și schimbăm puțin mesele. Va putea să consume și în timpul nopții, dacă se impune.

Există diverse categorii de pacienți, în funcție de efortul fizic pe care îl fac. Una este dieta unui muncitor care lucrează foarte mult, alta este a unui intelectual, a unui elev, a unui student – diferă în funcție de activitatea prestată pe 24 de ore.

În plus, fiecare activitate fizică, inclusiv mersul pe jos, la un diabetic este un efort și atunci glicemiile scad. Noi trebuie să învățăm pacientul să se adapteze atât la efortul fizic, cât și la programul zilnic pe care îl are. Prin urmare, noi nu tratăm boala, tratăm individul.

Care fructe sunt permise și pentru ce tip de diabet?

Avem tabele cu fructele permise care pot fi mâncate zilnic și sunt în funcție de conținutul în zaharuri. Deci sunt permise aproape toate, cu mici excepții care pot duce, prin consum, la glicemii exagerate.

Care sunt excepțiile?

Strugurii, prunele pergamute, rodiile, bananele – toate au hidrați de carbon mai mult decât ar trebui să consume un pacient. Dar uneori le permitem și pe acestea, mai ales celor care fac insulină, pentru că ei își pot regla glicemia cu insulina rapid. Insulina acționează imediat și atunci își pot scade glicemiile. Dar vorbim de cei care își permit să-și facă insulina rapid, la un consum de dulciuri.

Dulciurile pe baza de îndulcitori, cele care se găsesc în magazine, sunt indicate ?

Pot gusta de curiozitate, dar, cel puțin eu, încerc să-i sfătuiesc să-și facă în casă cu îndulcitori, rețete există și sunt mai sigure. De asemenea, îi sfătuim, în general pe toți, să-și facem dulciurile în casă, cele care pot fi făcute în casă, mă refer la prăjituri, la plăcinte, la dulciurile tradiționale.

În ce cantitate se pot consuma?

Ca și fructele, la diabetici sunt multe în cantități limitate. Este firesc să încercăm să ne limităm, să nu mâncăm pe săturate niciun fel de aliment, dar mai ales dulciurile.

SURSA: rador.ro

Copii supraponderali: 4 reguli pentru a slăbi și a te simți mai bine
Sanatos si verde 13 Martie 2024, 18:20

Copii supraponderali: 4 reguli pentru a slăbi și a te simți mai bine

Dr. Vincent Boggio, de la Spitalul Universitar din Dijon, a elaborat o metodă destinată părinților și copiilor lor...

Copii supraponderali: 4 reguli pentru a slăbi și a te simți mai bine
7 cereale cu indice glicemic scăzut, pentru dieta diabeticilor
Sanatos si verde 07 Martie 2024, 19:17

7 cereale cu indice glicemic scăzut, pentru dieta diabeticilor

Orezul este un aliment de bază în multe țări din întreaga lume, iar orezul basmati integral poate fi benefic pentru...

7 cereale cu indice glicemic scăzut, pentru dieta diabeticilor
Alimente care combat îmbătrânirea prematură și mențin vitalitatea
Sanatos si verde 07 Martie 2024, 12:25

Alimente care combat îmbătrânirea prematură și mențin vitalitatea

Într-o lume în care ritmul de viață este rapid și stresant, adoptarea unui regim alimentar sănătos poate fi cheia pentru a ne...

Alimente care combat îmbătrânirea prematură și mențin vitalitatea
Pește pentru un risc mai mic de depresie
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:26

Pește pentru un risc mai mic de depresie

Alimentele care asigura longevitatea organismului și care sunt capabile să-i dea acestuia tot ce are nevoie pentru a...

Pește pentru un risc mai mic de depresie
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:22

Roșii cu antioxidant

Nu uităm nici de roșii în săptămâna alimentelor extrem de sănătoase, la Sănătos și verde. Aici mă refer și la...

Roșii cu antioxidant
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:18

Nuci pentru inimă

Astăzi, la Sănătos și verde, vă recomand sa nu evitați nucile, ba chiar dimpotrivă - să le consumați deseori. Pentru că...

Nuci pentru inimă
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:13

Fasolea susține îmbătrânirea sănătoasă

Super alimentele sunt vedetele săptămânii la Sănătos și verde. Vă povestesc despre produsele care nu ar trebui să ne...

Fasolea susține îmbătrânirea sănătoasă
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:08

Legume crucifere pentru o dietă echilibrată

Sănătos și verde săptămâna aceasta cu alimente minune. Este vorba despre acele produse atât de benefice pentru...

Legume crucifere pentru o dietă echilibrată