Ascultă Radio Antena Satelor Live

Mierea, un cadou al naturii

Alaturi de lapte, mierea este unul din cele mai vechi alimente ale umanitatii. Acest veritabil aliment-medicament se bucura insa si astazi de o mare apreciere peste tot in lume, reprezentand, in continuare, un adevarat simbol al vietii si sanatatii.

19 Martie 2015, 11:50

Mierea are un gust foarte bun, care difera in functie de florile din care a fost obtinuta. Este delicioasa, dulce si aromata. In plus, are o putere de indulcire mai mare decat zaharul procesat, astfel ca ar fi mult mai sanatos sa o folosim atunci cand bem un ceai, de pilda. In acelasi timp, e mai saraca in calorii decat zaharul – un alt lucru bun.

Mierea este un aliment bogat in nutrienti si in acelasi timp are o serie de proprietati curative, in primul rand antibiotice si antivirale, dar si energizante, antiinflamatorii, diuretice si antimicrobiene sau calmante si sedative. Aceste efecte tamaduitoare difera de la un tip de miere la alta, reproducand efectele plantelor din care a fost recoltat nectarul. In vechime, marele Hipocrate, parintele medicinii, folosea mierea pentru a trata boli respiratorii, intestinale sau renale si pentru a ingriji plagile celor raniti in lupte.

Trebuie insa sa stim ca mierea este mult mai benefica pentru organism atunci cand e consumata in starea ei naturala, cruda, neprelucrata, asa cum este mierea Apiland. In acest fel, isi pastreaza toate principiile active si toate proprietatile unice. Mierea incalzita la peste 40 de grade Celsius isi pierde multe dintre calitati. Mai mult, ea poate deveni chiar toxica, prin transformarea zaharurilor in aldehidahidroximetilfurfurol. Din acelasi motiv nu e bine sa pastram mierea in lumina directa a soarelui, vara. Prin urmare, ar trebui sa evitam sa ne procuram miere de la cei care o vand la marginea drumului, vara, caci ea este aproape sigur deteriorata din cauza incalzirii.

Un alt lucru foarte important pe care trebuie sa-l stim despre miere este faptul ca acea cristalizare a ei este un proces natural, normal. O miere prelucrata termic se gaseste intotdeauna in stare lichida. In mod natural, mierea de calitate superioara cristalizeaza dupa un interval de timp mai lung sau mai scurt, in functie de originea florala, altfel spus de raportul fructoza/glucoza.

Pentru cele mai bune efecte, trebuie sa alegeti apicole de calitate!

Pentru orice informatii si detalii legate de produsele apicole, puteti suna la numarul de telefon 0371.78.00.78.

Sursa: Antena Satelor, Emisiunea Buna Dimineata Gospodari – Pilula de Sanatate, invitata Cecilia Cargea – consultant comunicare si promovare Arena Communications, rubrica sustinuta de Apiland

Copii supraponderali: 4 reguli pentru a slăbi și a te simți mai bine
Sanatos si verde 13 Martie 2024, 18:20

Copii supraponderali: 4 reguli pentru a slăbi și a te simți mai bine

Dr. Vincent Boggio, de la Spitalul Universitar din Dijon, a elaborat o metodă destinată părinților și copiilor lor...

Copii supraponderali: 4 reguli pentru a slăbi și a te simți mai bine
7 cereale cu indice glicemic scăzut, pentru dieta diabeticilor
Sanatos si verde 07 Martie 2024, 19:17

7 cereale cu indice glicemic scăzut, pentru dieta diabeticilor

Orezul este un aliment de bază în multe țări din întreaga lume, iar orezul basmati integral poate fi benefic pentru...

7 cereale cu indice glicemic scăzut, pentru dieta diabeticilor
Alimente care combat îmbătrânirea prematură și mențin vitalitatea
Sanatos si verde 07 Martie 2024, 12:25

Alimente care combat îmbătrânirea prematură și mențin vitalitatea

Într-o lume în care ritmul de viață este rapid și stresant, adoptarea unui regim alimentar sănătos poate fi cheia pentru a ne...

Alimente care combat îmbătrânirea prematură și mențin vitalitatea
Pește pentru un risc mai mic de depresie
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:26

Pește pentru un risc mai mic de depresie

Alimentele care asigura longevitatea organismului și care sunt capabile să-i dea acestuia tot ce are nevoie pentru a...

Pește pentru un risc mai mic de depresie
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:22

Roșii cu antioxidant

Nu uităm nici de roșii în săptămâna alimentelor extrem de sănătoase, la Sănătos și verde. Aici mă refer și la...

Roșii cu antioxidant
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:18

Nuci pentru inimă

Astăzi, la Sănătos și verde, vă recomand sa nu evitați nucile, ba chiar dimpotrivă - să le consumați deseori. Pentru că...

Nuci pentru inimă
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:13

Fasolea susține îmbătrânirea sănătoasă

Super alimentele sunt vedetele săptămânii la Sănătos și verde. Vă povestesc despre produsele care nu ar trebui să ne...

Fasolea susține îmbătrânirea sănătoasă
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:08

Legume crucifere pentru o dietă echilibrată

Sănătos și verde săptămâna aceasta cu alimente minune. Este vorba despre acele produse atât de benefice pentru...

Legume crucifere pentru o dietă echilibrată