Ascultă Radio Antena Satelor Live

CAFEAUA DECOFEINIZATĂ. 5 lucruri mai puțin cunoscute despre aceasta

Cafeaua este pentru mulți dintre noi un răsfăț zilnic, fără de care diminețile ar fi lipsite de farmec. Iar cei care consumă regulat licoarea amăruie și aromată, înțeleg pe deplin însemnătatea acestui obicei transformat uneori în "alint".

12 Iulie 2017, 05:29

Dacă, din motive medicale sau pur și simplu pentru că nu doriți să oferiți organismului o cantitate mare de cofeină, vă numărați printre consumatorii de cafea decofeinizată, vă facem cunoscute câteva lucruri despre această variantă de cafea, pe care, probabil nu le știați.

Ce presupune procesul de decofeinizare al cafelei

De obicei cafeaua decofeinizată este obținută din soiuri superioare de cafea, care rezistă foarte bine la procedeele de decofeinizare păstrându-și aroma și savoarea. Miscelele de cafea decaf sunt în proporție mai mare Arabica și mai mică Robusta.
Cele mai utilizate două procedee prin care boabele de cafea sunt decofeinizate astăzi sunt procesul chimic și procesul care utilizează apă pură. În ambele cazuri, boabele de cafea sunt decofeinizate cât nu sunt încă prăjite.

În cazul procesului chimic, substanțe precum clorura de metilen sau etil acetatul se utilizează ca solvenți în procesul de extragere a cofeinei din boabele de cafea, după ce acestea au fost în prealabil ținute în apă clocotită astfel încât cofeina să ajungă la baza membranei fiecarui bob. Solventul utilizat este înlăturat apoi de pe boabele de cafea după ce acestea sunt uscate.

Cafeaua decofeinizată nu este lipsită de cofeină

O cafea supusă procesului de decofeinizare nu este 100% lipsită de cofeină, păstrând în compoziție un procent ce oscilează între 5 și 14% cofeină. Conform reglementărilor curente, o cafea este decofeinizată dacă i s-a înlăturat 97% din cofeina pe care o conține în mod normal.

Iată și alte lucruri pe care trebuie să le știți despre cafeaua decofeinizată:

1. Solvenții folosiți pentru decofeinizare sunt nocivi

Pentru decofeinizare sunt folosite mai multe metode, una dintre acestea fiind cea chimică, care folosește constant solvenții. Aceștia sunt substanțe chimice care nu sunt eliminate ulterior (sau nu total) din conținutul cafelei, astfel că ajung în organismul nostru prin consumul acesteia. Acești solvenți sunt dăunători sănătății, fiind cunoscuți mai ales pentru riscul lor cancerigen.

2. Cafeaua decofeinizată poate duce la creșterea colesterolului

Cafeaua fără cofeină poate mări nivelul de colesterol LDL, afectând sănătatea cardiacă. În cadrul unui studiu, cercetătorii au urmărit 3 grupuri de participanți – unul în care s-au băut 3 cești de cafea pe zi, a doilea în care s-au băut 3 cești de cafea fără cofeină și al treilea în care nu s-a consumat deloc cafea. După trei luni, numai grupul în care s-a consumat cafea fără cofeina a prezentat o creștere de 8% a apo lipoproteinei B, un compus al colesterolului LDL.

3. Cafeaua decofeinizată este mai nocivă pentru inimă decât cea normală

Daca în cazul cafelei normale riscurile pentru boli cardio-vasculare apar doar atunci când este consumată în exces, în cazul cafelei decofeinizate riscurile pentru boli de inimă și vase apar oricum.

4. Cafeaua decofeinizată reduce riscul de diabet

Studiile au demonstrat că persoanele care au consumat 6 căni de cafea decofeinizată pe zi au prezentat un risc cu 33% mai scăzut de diabet de tipul 2.

5. Cafeaua decofeinizată reduce riscul de cancer la prostată

În cadrul unui studiu desfășurat la Școala de Sănătate Publică Harvard, la care au participat 47.911 de bărbați, cercetătorii au observat că bărbații care au consumat cel puțin șase cești de cafea fără cofeină pe zi au prezentat un risc cu 18% mai redus de a dezvolta cancer la prostată și cu 60% mai scăzut de a muri din această cauză.

Sursa: pixabay.com

Înainte de a iniția orice fel de terapie, consultă medicul.

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană